Nedodirljivi lopovi: Stanodavci zakidaju državu za porez

Grupa od oko 260.000 vlasnika, koliko ih je prema poslednjem popisu iz 2011. godine, ozbiljno zakidaju državu.

Prema procenama Udruženja podstanara "Velegrad", zakupodavci stanova u proteklih pet godina državnu kasu oštetili su za 233,5 miliona evra.

Ovo su saznanja koje je Udruženje podstanara pre desetak dana dostavilo Sektoru za fiskalni sistem Ministarstva finansija, apelujući da se se što pre iskoreni i ovaj oblik sive ekonomije.

Prema rečima advokata Mirka Mirkovića, zastupnika "velegrada", godišnja utaja poreza je 46,7 miliona evra! Kada se taj broj pomnoži sa pet dolazi se do ogromnog gubitka. Naime, posle pet godina zastareva ovaj prekršaj, pa je država u mogućnosti da "juri" dug u tom periodu.

"Naša država propustila je da naplati od srpskih stanodavaca, u periodu od 1. jula 2009. godine do 30. juna ove godine 233,5 miliona evra", kaže Mirković.

Po poslednjem popisu iz 2011, u Srbiji ima 122.530, a u Beogradu oko 40.000 stanova čiji su vlasnici naveli da izdaju svoje stanove pod zakup. To znači, da oni ostvaruju u njima prihod, iz zakupnine. Ogroman broj njih to čini bez pismenog ugovora, o čemu nas svakodnevno izveštavaju njihovi zakupci.

Uz ovaj broj stanova koji se zvanično izdaju, kako kaže Mirković, u Popisu je evidentirano i 136.949 stanova u Srbiji, od toga 33.915 stanova u Beogradu. U njima, navodno stanuju rođaci vlasnika stanova.

"Jasno je da su i ti stanovi izdati u zakup, za novac, a da su se podstanari predstavljali kao rođaci stanodavaca", kaže zastupnik Udruženja. Svi oni, osim što čine nepravdu svojim podstanarima, permanentno varaju državu i uskraćuju joj ogromne fiskalne prihode, neplaćanjem poreza.

Računica o ukupnoj godišnjoj utaji poreza, koju su napravili pravnici iz Udruženja podstanara, izgleda ovako:

"Ako uzmemo da je prosečna zakupnina u Srbiji samo 100 evra, onih 122.500 stanodavaca naplaćuje mesečno 12,5 miliona evra", objašnjava Mirković.

- Na taj iznos bi morali da plate porez na prihod od kapitala, po stopi od 15 odsto, što čini 1,8 miliona evra, u dinarskoj protivvrednosti, mesečno. Na godišnjem nivou, to je oko 22 miliona evra. Na to treba dodati i perfidne oblike poreske utaje, odnosno izdavanje i takozvanih srodničkih stanova. Ukupna prosečna mesečna zakupnina tih 136.949 stanova, koji se samo fiktivno "izdaju" rođacima iznosi 13,6 miliona evra, po istim minimalnim kriterijumima, a utajeni mesečni porez na dohodak iznosi oko dva miliona evra. Godišnji iznos utajenog poreza je 24,6 miliona evra. Ukupan zbir godišnjeg utajenog poreza je - 46,7 miliona evra.

Iz Udruženja podstanara naglašavaju da bi stanodavce trebalo primorati da podnose poreske prijave. Tada bi oni zaključivali pismene ugovore sa svojim stanarima, a podstanari bi konačno stekli pravnu sigurnost i ostvarivali mnoge svoje interese.

Izvor:B92

Pogledajte još