Mir čeka penale? Putin i Merkelova ćaskali o Ukrajini tokom finala Mundijala

Kako je objavio Kremlj, Putin i Merkel su se složili da se stanje u Ukrajini, gde Kijev nastavlja ofanzivu protiv proruskih separatista, pogoršava.

"Putin i Merkel su nastavili konstruktivni dijalog tokom kog su razgovarali o opcijama rešenja stanja u Ukrajini. Dvoje čelnika se složilo da se stanje, nažalost, pogoršava"
, rekao je za rusku novinsku agenciju Ria Novosti Dmitrij Peskov koji je precizirao da je taj razgovor vođen u Rio de Žaneiru uoči finala Svetskog prvenstva u fudbalu.

Portparol nemačke vlade Štefan Zibert rekao je da su se ruski predsednik i nemačka kancelarka složili da je potrebno što pre pokrenuti direktne razgovore između Kijeva i separatista.

Tokom razgovora posvećenog Ukrajini oni su naglasili potrebu hitnog nastavka sastanka kontakt grupe za Ukrajinu - u kojoj se osim te zemlje nalaze Rusija i Organizacija za europsku sigurnost i saradnju (OESS) - uz učešće pobunjenika, možda i putem videokonferencija, rekao je portparol Peskov.

Peskov je dodao da "Rusija smatra da se rad kontakt grupe može nastaviti i da je potrebno što pre proglasiti primirje, pristupiti razmeni zarobljenika i nastavku nadzora".

Ruski predsednik je istakao da ga "zabrinjavaju agresivne akcije Kijeva aludirajući na pad granate na ruski pogranični grad u kojem je u nedjelju jedna osoba poginula. To ispaljivanje granate Moskva pripisuje ukrajinskim snagama. Moskva je upozorila Kijeve na moguće "nepovratne posledice".

Kijev je demantovao da je odgovoran za ispaljivanje granate.

Izvor: Juratnji list

Pogledajte još