Tragedija u Rusiji: U moskovskom metrou vagoni izleteli sa šina, najmanje 19 poginulih

Nesreća se dogodila jutros na liniji Arbatsko–Pokrovskaja, objavila je agencija Itartas.

Vagoni sa putnicima iskočili su iz šina oko 200 metara od metro-stanice Slavjanski bulevar, prenela je agencija Itartas, navode izvori iz moskovske policije.

Prvi vagon pretrpeo je najviše štete, naveo je jedan od putnika iz drugog vagona i dodao da je voz naglo zakočio i da su se svetla u vozu ugasila.

"Bio sam bačen u vazduh. Bilo je krvi na podu, glave u modricama, ruke slomljene. Izbila je panika", opisao je svedok sudara koji se predstavio kao Ivan u izjavi za Raša tudej.

Šef Nacionalnog centra za upravljanje krizama Viktor Jacucenko navodi da je u 8.39 po moskovskom vremenu voz metroa oštro zakočio kao rezultat gubitka napona u radu železnice, što je izazvao iskliznuće tri vagona.

"Oštro kočenje voza između Parka Pobede i stanice Slavjanski bulevar izazvano je nestankom struje i pogrešnim signalom"
, naveo je Jacucenko, prenosi Itartas i dodaje da je mašinovođa voza poginuo u nesreći.

Ruske televizijske stanice prenose da su povređeni prevezeni u bolnicu helikopterom i da spasioci i vatrogasci i dalje evakuišu ljude iz voza koji je zaglavljen u tunelu.

Ruski ministar za vanredne situacije Vladimir Pučkov odbacio je mogućnost da se radi o terorističkom aktu kao uzroku železničke nesreće.

U ime vlade, ruski premijer Dmitrij Medvedev, izrazio je saučešće rođacima i prijateljima žrtava i naložio da se pruži pomoć moskovskim vlastima u suočavanju s posledicama nesreće.

"Neophodno je da se pruži medicinska i druga pomoć Moskvi u suočavanje sa posledicama tragedije", rekao je Medvedev pošto su ranije danas lokalne vlasti navele da im treba najmanje 24 sata da saniraju štetu i vrate funkcionisanje metroa u normalu.

Zamenik gradonačelnika Moskve Pjotr Birjukov naveo je da će porodicama poginulih u moskovskom metrou biće isplaćeno po 1,5 miliona rubalja (32.100 evra), dodajući da će milion rubalja (21.400 evra) biti isplaćeno povređenima.

Izvor: RTS

Pogledajte još