U MILANU JEDNO HAPŠENJE DNEVNO: Italija - pravi raj za kradljivce tašni

U metroima i ne samo na tim mestima u Italiji kradu žene. Muškarci organizuju "baterije" lopova, upravljaju ukradenim plenom, dele ga i zarađuju.

I tako policija nastoji da uhvati ono što se zove jedna vrsta kriminalnog programa. Istraga se odnosi na grupe, sve rođake onih koji upravljaju poslom krađe tašni, ili sadržaja iz tašni, u metroima, organizovanim sistemom.

Gde kradu? U zonama gde se kreće mnogo stanovištva, ide se na posao, sa posla, među turistima. Japanci su im posebno na meti. Kada se isprazni leti Milano presele se na morske obale, ili u Firencu, Veneciju, Rim, gde ima mnogo turista.

Ministarstvo Unutrašnjih poslova to naziva "krađe sa spretnošću". Od 21.560 prijavljenih krađa u 2021. godina pa do sada se stiže do broja od preko 25.000.

U poslednja tri meseca 2022. godine mobilne jedinice policije krenule su u lov na grupe lopova tašni. Hapšenja je bilo mnogo, jedno dnevno, do polovine marta čak 75.

Lopovi su Egipćani, Marokanci, Bugari, Južnoamerikanci, Romi, žene, strankinje, bez pokrivenog lica, često i maloletnice. Iza bande žena "trudnih lopova" stoji organizovani sistem.

U Milanu se pokrenuo u lov na lopove, jedna forma privatne kontrole "Milanobeladadio". Momci i devojke upadaju u metro, zaustavljaju ga i alarmiraju: "U metrou lopovi". I izbaciju ih napolje. Tako su hteli i da dokumentuju šta se događa u glavnom gradu Lombardije.

Izvor: Novosti.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još