SPREČITE KRAĐU: Uzmite fiskalni račun!

Ovako za “Blic“ priču o važnosti izdavanja fiskalnih računa počinje ekonomista Ljubomir Madžar.

- Srećni smo ako možemo da izbegnemo plaćanje nekog poreza, ali je sa stanovišta sistema i onoga što tražimo i što očekujemo od države, važno je da ona naplati svoje, jer kako ćemo se inače lečiti, kako ćemo se školovati, gde ćemo ostavljati decu na čuvanje, kako ćemo graditi puteve i bolnice, sređivati ulice i parkove - kaže Madžar.

Da građani nisu svesni značaja uzimanja fiskalnog računa potvrđuje i istraživanje NALED-a koje pokazuje da većina onih koji ne dobiju fiskalni račun, ni ne traži da mu ga daju, najčešće zato što ih to “ne interesuje“, ili im je “neprijatno“.

- Građani moraju razumeti da cene u objektima koji ne izdaju račun nisu 20 odsto niže nego u onima koji to čine. To znači da su dali novca isto kao da su platili porez. Ako se neko još pita u čemu je razlika - pa eto u tome u čiji džep ide tih 20 odsto od cene. Dakle, razlika je samo u tome što kada dobiju fiskalni isečak taj porez ide u javna dobra, a kada ga ne dobiju ide u privatni budžet vlasnika objekta. Tačnije, onaj ko ne izdaje račun ostvaruje nepravednu korist na račun celog društva, ali i na račun svakog od nas pojedinačno - kažu za “Blic“ u Poreskoj upravi.

Kada inspektori PU uhvate nekoga u neizdavanju fiskalnog računa, izriču mu kaznu.
- Novčane kazne kreću se u rasponu od 100.000 do dva miliona dinara za pravno lice, odnosno 50.000 do 500.000 za preduzetnika, kao i zatvaranje radnje u trajanju do 60 dana. Objekat koji je prvi put načinio prestup biće zatvoren na sedam dana, a za svaki naredni na 15, pa 30 i 60 dana - kažu u PU.

Izvor: Blic

Pogledajte još