Overa zdravstvenih knjižica košta državu 255 miliona dinara

Za overu zdravstvenih knjižica 26.000 zaposlenih u 159 preduzeća u restrukturiranju Vlada Srbije je izdvojila 255 miliona dinara, kažu u Ministarstvu privrede.

Prema podacima Ministarstva privrede, u ovom trenutku više od 26.000 zaposlenih u 159 preduzeća u restrukturiranju i sa nerazvijenih područja, kao i oko 16.000 članova njihovih porodica nema zdravstveno osiguranje.

"Zbog nedovoljnih prihoda, sve veći broj preduzeća u restrukturiranju suočavao se, pored ostalih problema, i sa nemogućnošću regulisanja utvrđenih obaveza po osnovu zdravstvenog osiguranja", objašnjavaju u Ministarstvu za Tanjug.

To je, kako su rekli, za posledicu imalo da radnici ovih preduzeća ne mogu da ostvare prava iz zdravstvenog osiguranja za sebe i članove svojih porodica, a u slučaju bolesti morali su sami da snose troškove lečenja.

"Pojedina preduzeća su ovaj problem prevazišla tako što su uplaćivala doprinose za zdravstveno osiguranje radnicima kojima je to bilo potrebno zbog bolesti i lečenja, a jednom delu preduzeća Ministarstvo privrede je u dva navrata, marta 2013. i marta 2014, uplatilo ovu vrstu doprinosa kako bi knjižice bile overene na tri meseca", navode u Ministarstvu.

U cilju konačnog rešenja statusa preduzeća u restrukturiranju Ministarstvo privrede je pripremilo novi zakon o privatizaciji koji će biti osnov za sistemsko rešenje položaja ovih preduzeća.

Ovaj zakon će se, kako navode, krajem jula naći u skupštinskoj proceduri.

Vlada Srbije je u petak donela odluku da zaposlenima u preduzećima u restrukturiranju i sa nerazvijenih područja overi zdravstvene knjižice.

izvor: Novosti

Pogledajte još