NARODNA MEDICINA: 4 proverena leka protiv upale bešike

Upala mokraćnih kanala nastaje pod uticajem virusa i bakterija. Kada se tako nešto jednom dogodi, kasnije i najobičnija prehlada može da aktivira postojeće bakterije i ponovnu upalu.

Najveći broj infekcija urinarnog trakta su infekcije bešike, i one nisu opasne ukoliko se blagovremeno leče. Ako se bolest zapusti, infekcija bešike može se proširiti na bubrege. To je već ozbiljan problem koji može da dovede do trajnog oštećenja bubrega.

Prirodni lekovi za upalu mokraćnih kanala u tom slučaju zaista mogu dosta da pomognu. Bez obzira na propisanu terapiju, čajevi mogu da ubrzaju i olakšaju lečenje.

Čaj od peršuna
Ovaj čaj ima diuretičko dejstvo i ispira bakterije iz urinarnog trakta.
Priprema: Koren peršuna (oko 15 grama) naseckajte na kockice, ubacite u 2 dl ključale vode i prokuvajte oko pet minuta. Posle 15 minuta procedite i pijte dve do tri šolje u toku dana.

Čaj i sok od brusnice
Čaj od brusnice je vrlo efikasan prirodni lek u slučaju infekcije mokraćnih kanala, naročito ukoliko je infekcija izazvana bakterijama ešerihije koli. Ešerihija koli se po pravilu lepi za zidove bešike i mokraćnih kanala, u čemu je brusnica uspešno sprečava. Tako oslobođene bakterije se daleko lakše izlučuju putem urina. Za vreme infekcije, ali i posle nje, korisno je piti i sok od brusnice jer on za 20% umanjuje rizik od ponovnog pojavljivanja bakterije ešerihije koli.
Priprema čaja: U 2 dl ključale vode potopite jednu kašičicu plodova brusnice. Ostavite da odstoji 10 minuta i pijte dok je još vruće.
Ukoliko imate problema sa ešerihijom koli, isprobajte recept koji će vas rešiti muka za 21 dan!

Uvin čaj
Ovaj čaj se iz dva razloga svrstava u efikasne prirodne lekove za upalu mokraćnih kanala nastalu pod uticajem škodljivih bakterija. Prvi je što ova biljka podstiče izlučivanje urina, a drugi zato što ima antibakterijsko dejtvo.
Priprema: Supenu kašiku sušene uve prelijte sa 2,5 dl ključale vode, procedite posle 15 minuta, dodajte 1/2 kašičice sode bikarbone i pijte. Preporučena dnevna doza čaja je tri, najviše četiri šolje. Ne bi ga trebalo piti duže od 4-5 nedelja u periodu od godinu dana. Preterano duga upotreba uvinog čaja je štetna za organizam i ne preporučuje se ženama za vreme trudnoće i dojenja.
Ako vas tokom leta muči oticanje nogu, pročitajte šta bi moglo da vam pomogne da biste sanirali ovaj problem!


Čajna mešavina protiv upale mokraćnih kanala

Potrebno je: 20 g breze, 20 g žalfije, 20 g rastavića, 20 g uve, 20 g belog sleza
Priprema: Beli slez odvojeno od drugih biljaka natopite u hladnoj vodi osam sati (preko noći).
Ostalo bilje pomešajte, uzmite pet kašika čajne mešavine, prelijte litrom ključale vode, ostavite preko noći i ujutro procedite. Dodajte čaj od belog sleza koji ste prethodno procedili i blago zagrejali, podelite čaj u pet jednakih doza i pijte u toku dana, u razmacima od po nekoliko sati.

Izvor: Priroda leči sve

Pogledajte još