KREĆE KAMPANJA: Dačić može da pobedi Nikolića?

On je tada od 12 kandidata bio na trećem mestu, iza Tomislava Nikolića i Borisa Tadića, i ostvario dobar rezultat od preko 14 odsto. Iako do izbora ima više od dve godine, iz aktivnosti ministra spoljnih poslova, ali i na osnovu izjava članova njegove stranke gotovo je sigurno da će on biti glavni rival Tomislavu Nikoliću.

- Ako Dačić ima tu ambiciju da bude predsednik, on će biti zaista ozbiljan kandidat. Pre svega, on je vrlo prepoznatljiv lider. Osim toga, on i dalje vodi ozbiljnu stranku kojoj rejting ne pada i stranku sa dobrom infrastrukturom. Treća stvar, koja je jako važna, jeste to što je Dačić još od Cvetkovićeve vlade na veoma važnim funkcijama, čime je stekao ozbiljno državničko iskustvo - kaže Bojan Klačar iz Cesida.

Branko Ružić je u nedavnom intervjuu „Blicu“ izjavio da Ivicu Dačića vidi kao budućeg predsednika Srbije i time demantovao bilo kakve sukobe u SPS.
Prema njegovim rečima, funkciju ministra inostranih poslova Dačić jako dobro nosi i koristi, i za njega će se sasvim sigurno vezivati to što je potpisan Briselski sporazum i to što evidentno ima dobre odnose sa EU.

- Kada je u pitanju Nikolić, videćemo u kakvom će kontekstu sačekati izbore i da li će SNS stati iza njega. Iako već neko vreme slušamo da između Nikolića i Vučića postoji sukob, ni od jednog ni od drugog to praktično nikada nismo čuli - podseća Klačar.

Babić: Pusti snovi Dačićevi

Zoran Babić, šef poslaničke grupe SNS u Skupštini Srbije i član Predsedništva te stranke, kaže da je ambicija Ivice Dačića da u perspektivi postane šef države - pusta želja.

- Nepremostiva je razlika između realnosti i pustih želja. Realnost je da je Tomislav Nikolić predsednik svih građana Srbije, i to će biti i u budućnosti. Gospodinu Dačiću želim lepe snove i nadalje - kazao je Babić.

Žarko Trebješanin, politički analitičar i psiholog, takođe ističe da će Nikolićev rezultat, ako se ponovo bude kandidovao, zavisiti od podrške unutar same SNS.

- Ako ga Vučić iz nekog razloga ne bi podržao, Dačić bi mogao da ima velike šanse.

Inače, Vučić je u intervjuu za jedan beogradski medij kazao da su i on i stranka koju vodi zadovoljni poslom koji obavlja Tomislav Nikolić i da će ga i u budućnosti u tome podržavati, ali i istakao da mu ne smeta Dačićeva politička ambicija.

Njih dvojica se prilično dobro slažu još iz vemena kada je Dačić bio premijer, a Vučić PPV, preneo je Blic.

Pogledajte još