Lekoviti tamponi: Revolucionarni način sprečavanja HIV-a!

Ali, iako za žene postoji more opcija na raspolaganju za sprečavanje trudnoće (oralni kontraceptivi, kondomi...), seksualno prenosive infekcije nisu nešto od čega se tako lako može zaštititi... Nedavna naučna dostignuća, međutim, iznedrila su nešto što može ženama da da potpunu kontrolu i moć nad ovim problemom.

Bioinženjeri na Univerzitetu u Vašingtonu su razvili daleko bolju zaštitu od kondoma. Ova nova alternativa dolazi u obliku nečega što podseća na tampon.

U pitanju je ''uređaj'' nalik tamponu koji sadrži lek koji pomaže lečenju HIV-a, ali je takođe u stanju da spreči inicijalno stvaranje infekcije. U suštini, ubacite ''uređaj'', on se pretvara u gel, a tokom odnosa se širi i sprečava potencijalno dobijanje HIV infekcije.

Kameron Bal, student doktorskih studija na Univerzitetu u Vašingtonu i glavni autor rada na temu, kaže da su u potrazi za lakim načinom za žene da se zaštite u sekundi.

"Želimo nešto što se rastvara brzo, tako da ljudi mogu da kažu, 'Hej, nisam planirala, ali ja ću imati seks za pet minuta, tako da ću uzeti taj tampon, on će se i tako rastvoriti pre seksa.'", rekao je Kameron za The Huffington Post.

Čeka se da se ''uređaj'' usavrši pre puštanja u prodaju.

Sprečavanje HIV-a nije jedino na čemu naučnici rade trenutno. Radi se i na pokušaju sprečavanja herpesa, međutim, to je još uvek vrlo dalek cilj.

Pogledajte još