Čovek koji je zaklao američkog novinara je britanski reper!? (VIDEO)

Pored njega, osumnjičeni su i kompjuterski haker iz Birmingema Abu Husein el Britani (20) i Abu Abdulah el Britani, za kog se navodi da je iz Portsmuta i da je u ranim dvadesetim godinama. Međutim, istražitelji bezbednosne službe MI5 kažu da su gotovo ubeđeni da je ozloglašeni monstrum u stvari nekadašnji muzičar.

Sva trojica članovi su džihadističke britanske grupe koju nazivaju Bitls, a veruje se da su pre nekoliko meseci otišli u rat u Siriju i da se trenutno nalaze u Raki, glavnom gradu samoproklamovane Islamske države Iraka i Levanta (ISIL) ili takozvanog kalifata.

Svi su već bili povezani sa mnogobrojnim brutalnostima koje su sprovođene u Siriji, a među njima se posebno ističu akcije bivšeg repera Abdela Berija. On je samo nekoliko dana pre stravičnog ubistva Amerikanca na Tviter postavio fotografiju na kojoj drži odsečenu glavu jednog sirijskog borca.

- Malo kuliram sa prijateljem. Mada, on baš i nije u najboljem stanju - napisao je tada Abdel Beri pored fotografije i nakon toga postavio još jednu sliku, na kojoj se smeje.

Istražitelji su upoređivali njegovu boju glasa i akcenat sa onim koje ima koljač na snimku na kom seče glavu nesrećnom Foliju. Zahvaljujući tome, utvrdili su da je on najverovatnije monstruozni ubica, zbog čega su ga stavili na listu najtraženijih ljudi na svetu.

Veruje se da je on šef drugoj dvojici osumnjičenih, koji sebe nazivaju „lavovi“. Inače, Beri se bavio muzikom, koja je čak emitovana i na jednoj od najpopularnijih britanskih radio-stanica – Radiju 1. Kada je odlučio da ode u džihad u Siriju, ostavio je bogatstvo u kući u zapadnom Londonu, koje iznosi 1,2 miliona evra. Tada je napisao poruku da sav novac ostavlja u ime Alaha.

Osumnjičeni Abu Husein el Britani je haker, a pravo ime mu je Džunaid Husein. 2012. godine bio je u zatvoru, jer je krao lične podatke od bivšeg britanskog premijera Tonija Blera. U Siriji pomaže džihadistima da izvedu sajber-napade na britanske banke i račune poznatih ličnosti.

Abu Abdulah el Britani poznat je po širenju propagande ISIL-a. Pored toga, vrbuje i mlade britanske muslimane da krenu u džihad u Siriju i Irak. Na društvenoj mreži “ask.fm” napravio je profil, putem koga je davao detaljna uputstva tinejdžerima šta im treba za dolazak u Siriju i Irak.

izvor: Telegraf

Pogledajte još