PROBLEM RADIKALIZACIJE U ŠVAJCARSKOJ: Džihadisti jedu svinjetinu kako bi se sakrili

Islamska država i islamističke grupacije izazvale su, do sada neviđeni, talas džihadističke radikalizacije u Švajcarskoj, a jedna studija posebno ukazuje na problem radikalizacije u zatvorima.

Studija pokazuje da je slika radikalizacije u Švajcarskoj slična kao i u susednim državama i da se radi pre svega o muškarcima, migrantima druge generacije u starosti između 18 i 35 godina, sa niskim nivoom obrazovanja i koji su loše integrisani na tržištu rada, a 40 odsto njih živi od socijalne pomoći.

Kod jedne petine radikalizovanih reč je o konvertitima, to jest osobama koje su prešle na islam. Veliki uticaj prilikom radikalizacije imaju akcije deljenja Kurana, kao pisanja na društvenim mrežama. Centar radikalizacije su zatvori u kojima je pritvoren natprosečno veliki broj muslimana.

Prema studiji je 2016. godine čak 43 odsto svih zatvorenih bilo muslimanske veroispovesti. Često je teško otkriti proces radikalizacije iza rešetaka, jer zatvorenici prikrivaju njihovu radikalizaciju.

Tako je jedan neimenovani direktor jednog zatvora rekao da pojedini radikalizovani islamisti, da bi se prikrili, jedu čak i svinjsko meso.

Izvor: Tanjug
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još