UZBUNA: Džihadisti regrutovali ljude za "sveti rat" u Srbiji!

Ovakvo upozorenje sa spiskovima sumnjivih, dve zapadne obaveštajne službe dostavile su srpskim vlastima.

“Teroristi ISIS-a su u stalnom kontaktu sa pristalicama u Srbiji, Bosni i Crnoj Gori, Albaniji i Makedoniji. Svi oni dobili su nalog da budu spremni za akciju”, navodi se u saopštenju.

- Pretnje smrću koje su džihadisti iz terorističke organizacije Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) u pismu uputili Srbima u Ambasadi Srbije u Damasku najverovatnije su potekle iz ogranka koji se zove Balkanska brigada, a u kojem ratuju džihadisti iz Srbije – kaže Milovan Drecun, vojnopolitički analitičar i član skupštinskog odbora za odbranu i unutrašnje poslove.

Podsetimo pripadnici ovog pokreta pogubili su zarobljenog američkog novinara Džejmsa Folija, a zaposlenima u Ambasadi Srbije u Damasku poslali su ultimatum da u roku od sedam dana napuste objekat ili će biti ubijeni!

Drecun upozorava da pretnje treba shvatiti ozbiljno jer ISIL ima kapaciteta da ih ostvari.

- Prema nekim saznanjima, pretnje dolaze iz ogranka ISIL koji se zove Balkanska brigada, a u kojem se bore džihadisti iz Srbije. Vođa tog ogranka je s Kosova, a njegov zamenik je iz centralne Srbije. Poznati su po tome što su vrlo svirepi, deru žive ljude. Čuveni su po zverstvima, čak su čečenski džihadisti morali da reaguju i upozore ih da budu manje svirepi. Pretnje su realne, a šta i kako treba da se uradi za naše ljude, to treba da odrede tamošnje nadležne institucije, ali i naši u MSP – kaže Drecun.

Podsetimo pismo ISIL ubačeno je u dvorište Ambasade Srbije u Damasku, a nadležne bezbednosne službe potvrdile su autentičnost dokumenta. Autentičnost potvrđuje i logo terorističke organizacije ISIL koji je na pismu, a pretnje su potpisane citatom iz Kurana “Ako se bore protiv tebe, ubij ih” i parolom “Alah je naš zaštitnik“!

Vojni analitičar Aleksandar Radić izjavio je da na teritoriji Srbije, postoje “punktovi za regrutaciju i indoktrinaciju islamskih esktremista“, a to je, kako je ocenio, mali korak do njihovog aktivnog delovanja.

- Samim tim što postoje naši ljudi iz Raške oblasti u Siriji, to je dokaz bliskog kontakta i veza sa ekstremističkim organizacijama, sa njima se ne može stupiti u kontakt tek tako – kazao je Radić agenciji Beta.

- Budite sigurni, da naše bezbedonosne službe prate sve i nema potrebe za panikom, ali treba svakoj pretnji prići sa dozom ozbiljnosti – rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić povodom pretnji upućenih Ambasadi Srbije u Damasku.

Izvor: pressonline

Pogledajte još