10 razloga zbog kojih Srbi vole Putina (VIDEO)

1.Ume da pokaže emotivnu stranu
Ma koliko se činilo da je leden i nepristupačan, Vladimir Putin odstupio je od protokola ponašanja svojstvenom najvišim državnim zvaničnima kada su Srbi u pitanju.
Kad ste, uostalom, imali prilike da čujete da se neko našem predsedniku Tomislavu Nikoliću obraća rečima: „Ljubim vaš narod i vas, gospodine predsedniče“!?

2. Ume da lupi šakom o sto
Putin je nesumnjivo svestan moći Rusije na geopolitičkoj karti sveta. Ali, za razliku od drugih moćnika koji nam često prete prstom, on nas brani! Tradicionalna srpska slabost prema onima koji se ne libe da stanu u našu zaštitu doživela je vrhunac kada je Putin kritikovao SAD zbog njihovog odnosa prema „malim narodima“, uključujući i nas.

Onaj koji sebe danas nezvanično i neopravdano naziva gospodarom sveta morao bi da zna da niti je zaista najjači niti da mu trenutna pozicija daje za pravo da ugnjetava druge narode, države i vere. Svedoci smo da je jednom narodu sa Balkana teritorija rasparčana od tih velikih sila, a da se taj narod i dalje smatra dželatom, a ne žrtvom, krivcem a ne oštećenim“, bio je oštar Putin.
Ume da bude oštar i u svojoj zemlji...

3. O Kosovu kaže ono što većina Srba misli
Da, parafirali smo Briselski sporazum, iako mnogima ni danas nije jasno šta on zapravo znači... U Ustavu piše da je „Kosovo neodvojivi deo Srbije“, ali nas stanje stvari na terenu malo buni. Nismo priznali Kosovo, ali ne možemo da uđemo u „srce Srbije“ baš kad hoćemo i kako hoćemo... A i sa onima koji su priznali nezavisnost Kosova nismo narušili diplomatske odnose...
Kod Putina tu nije bilo „cile-mile“ - podrška jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova je nemoralna i protivpravna.

Kako vas nije stid uopšte, Evropljane, da sa takvim dvostrukim standardima pristupate rešavanju istih pitanja u raznim delovima sveta? Kada kažete da je Kosovo poseban slučaj, to je sve laž! Nikakvog posebnog slučaja tamo nema, i svi to odlično znaju“, bio je odsečan Putin.

4. Svestan je svoje moći
Ova osobina, koju ruski državnik nikada ne stavlja u prvi plan ali koja lebdi oko njega kao čelični oreol, posebno se dopada ženama.
Srpkinje ne skrivaju da su slabe na muškarce koji imaju takvu vrstu harizme.
Srbi ga zbog te iste harizme poštuju.

5. Obožava da dođe u Srbiju
Čini se da još nismo zaboravili njegov dolazak 23. marta 2011. godine, a već u oktobru Putin će opet biti gost Beograda.
Kad nam je dolazio u posetu Džozef Bajden, ulice su bile puste. Kad je dolazio Putin, grad je vrveo od ljudi. Stigao je svuda, pa i na Marakanu da odgleda utakmicu i slika se sa bajkerima. Nema šta – „svetski, a naš“!

6. Vidi nas kao partnera
Na jednom obrazovnom forumu pre godinu dana, Putin je rekao da će „učiniti sve da Srbija ima budućnost“ i da će pomoći da odnosi dve zemlje budu bolji, kao i da će „raditi na tome da Srbija i Rusija imaju zajedničku budućnost“. Tako je krilatica „nas i Rusa – 300 miliona“ opet dobila na snazi.
Smeši nam se „Južni tok“, opet zahvaljujući Putinu...
Ko još ne bi voleo da uz sebe (ispred sebe) ima tako moćnu silu kao što je Rusija? Ko bi odbio zaštitu starijeg i snažnijeg brata u fajtu sa mangupima koji vole da provociraju jer su veći i jači?

7. Uveo je tajkune u red
A kad smo kod veličine i jačine... Za 15 godina, otkako je zablistao na političkoj sceni raspadnutog SSSR-a, Putin je uspeo da obuzda tajkune i oligarhe, i natera ih da se primire. Svi ti, iz ugla naroda gledano, bahati i osioni finansijski moćnici postali su manji od makova zrna.

Ipak, to Rusima ništa ne bi vredelo da nisu na ličnom primeru osetili šta znači bolji život. Plate su im skočile, penzije takođe, inflaciju je „skratio“ za čitavih 30 odsto... Pa ko ne bi poželeo takvog maga za prvog čoveka države?

8. Napravio je alternativu EU
Da, Srbija želi da postane deo velike evropske porodice, ali se to putovanje malčice odužilo... Ako budemo imali sreće, možda „već“ 2020. godine budemo deo EU.
Putin ima „svoju EU“ - Evroazijski savez. Kad „zaškripi“ sa „izvornom“ EU, ima kome da se okrene.

9. Ima strategiju
Sarađuje sa Kinom kao ex-yu republike međusobno nekada... Zna da je za mir u svetu ekonomija jako važna. I zna sa kim bi trebalo da se udruži.
Razmišlja bar 10 godina unapred, reaguje u trenutku. A ima i nuklearno oružje, najjače na svetu – zlu ne trebalo...

10. Privatni život
Nije metroseksualac.
Njegove kćerke Marija i Katerina nisu bahate i ne prave skandale.
Razveo se bez velike pompe.
Niko ga nikada nije „uslikao“ sa nekom pevačicom, glumicom ili porno-zvezdom (naši političari bi toliko toga od Putina mogli da nauče...).
Trenira borilačke veštine, obožava pse i špijunske romane.
U fenomenalnoj je formi.
Pušta klince da ga pobede u džudou – savršeno zna gde bi trebalo da pokažu svoju snagu, a gde da bude bolećiv...

Snežana Moldovan

Pogledajte još