Izložba Umetnost i vlast: pejzaži iz zbirke Josipa Broza Tita

Izložbu će svečano otvoriti Aleksandra Fulgosi, pomoćnica ministra kulture i informisanja za zaštitu kulturnog nasleđa, dok će na otvaranju govoriti i mr Neda Knežević, direktorka MIJ, mr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske i Ana Panić, autorka izložbe.

Likovni odabir autorke čine pejzaži iz zbirke Josipa Broza – 45 slika i 10 grafika. Ovi radovi ilustruju tokove jugoslovenske umetnosti, ali posmatrani sa drugog aspekta oni su odraz ideologije vlasti. Nisu samo nevini prikazi prirode i gradova, već imaju jasnu političko–propagandnu ulogu, kao slika novog društva i istorijska potvrda nove Jugoslavije. Neodvojiv deo izložbe čine i pejzaži koji su planski prezentovali pažljivo odabrane momente iz rane biografije Josipa Broza Tita i time doprineli građenju njegovog kulta koji je bio jedan od legitimacijskih osnova režima.

Vremenski okvir u kome su nastali pejzaži poklanjani Josipu Brozu Titu čini osam decenija 20. veka: od Proleća Ivana Grohara iz 1903. godine, sve do poslednjih dela Peđe Milosavljevića i Vasilija Jordana.

Izložba je premijeru imala u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu i rezultat je saradnje dve ustanove kulture od nacionalnog značaja, Muzeja istorije Jugoslavije i Galerije Matice srpske.

Pored likovnih prikaza Titovog rodnog kraja koji su ovekovečili poznati jugoslovenski umetnici, među kojima su i Stojan Aralica, Josip Generalić i Vilim Svečnjak, na beogradskoj izložbi biće predstavljeno i 11 maketa kuća u kojima je u različitim periodima života Josip Broz živeo ili boravio. Makete su sa velikom preciznošću i posvećenošću izradili amateri – pioniri, učenici, studenti i penzioneri.

Izlaganjem maketa- rodne kuće u Kumrovcu, kuće u Smederevskoj Palanci u kojoj je Josip Broz Tito stanovao samo godinu dana, kuće u kojoj je održano vojno-političko savetovanje rukovodećih kadrova Narodnooslobodilačkog pokreta Jugoslavije, planinske kuće na Zlatiboru u kojoj je boravio 1941. godine sa Vrhovnim štabom , autorka izložbe Ana Panić ukazuje na mitološke prakse i načine na koje su kroz različite medije selektovani biografski elementi iz Titovog života čime se konstruisao mit Josipa Broza.

Sastavni deo izložbe su i video radovi Plodovi naše zemlje i Uokvirivanje prostora Jasmine Cibic, slovenačke umetnice, nastali 2012. i 2013. godine u okviru projekta Za našu ekonomiju i kulturu / For Our Economy and Culture na 55. bijenalu u Veneciji, a koji se uklapaju u novo čitanje pejzaža i pokazuju kako figurativne slike, pored onog što je predstavljeno na njima, prenose i mnoge druge poruke, u ovom slučaju ideološke.

Izložba će biti otvorena do 12. oktobra.

http://www.mij.rs