Kako sam na berzi zaradila 5.000 evra

Od 2004. do 2007. berza je godišnje rasla po 60 odsto. To znači da se ulaganjem u određene akcije za godinu dana, pa i brže, moglo zaraditi i više od sto odsto na uloženu sumu. Mnogi investitori su bez mnogo veštine i sreće tada duplirali uložen novac a oni malo veštiji su znali da od hiljadu evra naprave i šest puta više.

Ovo za priča tridesetogodišnja Beograđanka koja je trgovinom akcijama u Beogradu i Podgorici za manje od godinu dana zaradila 6.000 evra.

"Imala sam hiljadu evra, površno znanje o berzi i jaku volju da zaradim. Tada se u medijima mnogo pisalo o trgovanju deonicama, svakodnevno se moglo pročitati kako vrednost pojedinih akcija raste i po 15 odsto dnevno, te kako ljudi zarađuju veliki novac za kratko vreme. Još više se zarađivalo na crnogorskim berzama gde je, kako se moglo pročitati, trgovalo i staro i mlado", priča S. B.

Ona je, po sopstvenim rečima, otišla u brokersku kuću bez preporuke, a bilo ih je tada u Beogradu 90.

"Uz proviziju od 1,3 odsto na vrednost novca kojim trgujem, dala sam nalog za trgovanje akcijama AIK banke, Metals banke i Agrobanke. Bile su to tada najtrgovanije hartije kojima je cena intenzivno rasla", kaže ona.

Prednost S. B. je, kako kaže, bila činjenica da nije bila “alava”. Zacrtala je da će prodati akcije odmah posle kontinuiranog rasta od najviše pet dana uzastopno.

"To je i bila tajna uspeha. Mnogi su grešili jer su verovali da će biti rasta i sedmi, osmi, deveti dan... Često je tako i bilo, ali je moja taktika bila drugačija. Vrlo brzo sam prodavala jedne akcije, povučenim novcem kupovala druge, pa se često vraćala u prve... Zahtevalo je to dosta vremena, rekla bih i ljubavi, ali sam uspevala čak i pored zahtevnog redovnog posla. Uveče sam kod kuće obavezno gledala šta se događa sa akcijama koje već posedujem i tražila nove alternative, često i po nekoliko sati", kaže S. B.

Sa brokerom je u međuvremenu postala i prijatelj od koga je dobila savet da pronađe brokersku kuću u Crnoj Gori.

"Bila je dovoljna samo fotokopija pasoša i novac na računu da bi postala akcionar crnogorskih kompanija i fondova", kaže S. B., koja i danas ima akcije "Sojaproteina", "Ratka Mitrovića", NIS-a, Aerodroma “Nikola Tesla”.

Izvor: B92

Pogledajte još