Bujice gutale kuće, jezero u Grabovici

Načelnik Vatrogasno-spasilačke jedinice MUP Srbije Goran Nikolić izjavio je da je kritično stanje u delu od Negotina ka Kladovu, gde je nivo vode porastao.

“U delu od Negotina ka Kladovu na dva mesta satanje je danas najkritičnije i gde je nivo vode porastao od jutros. Tu pokušavamo da postavimo pumpe i očekujemo dve jake pumpe iz Vojvodine kako bismo iscrpeli tu vodu, jer se dunavski bedemi ne smeju dirati, pa će sve to potrajati minimum još dva, tri dana”, naveo je Nikolić.

Kako je objasnio, vanredna situacija je i dalje u Kladovu, Majdanpeku i Negotinu, jer su brojna mesta u tim opštinama “odsečena od sveta”, a do sada je evakuisano oko 400 osoba.

Helikopterska jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova do danas je evakuisala više od 50 ljudi iz poplavom ugroženih područja, među kojima i jednu trudnicu iz mesta Kamenica, saopšteno je iz MUP-a.

“Većina mesta je bez struje i komunikacije i teško je sve sanirati, jer kiša još uvek nije stala. Veliki nanosi zemlje, blata i šuta su na tim mestima i trebaće nekoliko dana da se to raščisti, pa će se tek onda krenuti sa čišćenjem kuća”, naveo je Nikolić.

On je rekao da se u Tekiji i dalje radi na raščišćavanju odrona koji je napravio zastoj i ugrozio stanovništvo.

Prema njegovim rečima, pripadnici MUP-a Srije čamcima i terenskim vozilima dostavljaju hranu i vodu stanovništvu, a magistralni put Kladovo-Negotin i dalje je neporohodan zbog odrona.

Selo Grabovica je potpuno odsečeno od sveta. I dok se u toku jučerasnjeg dana tamo stizalo iz pravca Negotina putničkim vozilom, danas je to nemoguće.

Jedini način da se prođe kroz jezero koje se u toku prethodne noć formiralo i vodu koja na nekim delovima puta dostiže dubinu i do metar i po su veliki kamioni i vojna terenska vozila

Veći deo sela Grabovica koje je na putu između Negotina i Kladova i još uvek je pod dubokom vodom. Nema struje, telefoni ne rade, a nema ni pijaće vode.

Nadlanu / Izvor: B92