Filmomanija - revija dobrog filma

Čast da otvori Filmomaniju u četvrtak, 18. septembra u 20 časova će imati film reditelja Hansa Petera Molanda „Po redu nestajanja“, prikazan na ovogodišnjem festivalu u Berlinu. U ovoj norveškoj akcionoj komediji značajne uloge ostvarili su Goran Navojec i Sergej Trifunović.

Filmska revija, koja se već tradicionalno, osmu godinu zaredom održava u Zagrebu, od ove godine je dobila regionalni karakter, sa istovremenim prikazivanjem filmskog programa u dvoranama bioskopa Cineplexx u Mariboru, Skoplju, Podgorici i prestonici Srbije.

U okviru Filmomanije biće prikazano ukupno 13 filmskih ostvarenja, a među onim najatraktivnijim koje će gledaoci imati priliku da vide su „Gospodin Tarner“ (reditelj Mike Leigh) – dobitnik nagrade za najboljeg glumca na ovogodišnjem filmskom festivalu u Kanu i „Tom na farmi“ (reditelj Xavier Dolan) dobitnik nagrade FIPRESCI na filmskom festivalu u Veneciji.

Prva po redu Filmomanija donosi i najnovije filmove kultnih i priznatih reditelja među kojima se svakako izdvajaju Lukas Moodysson („Mi smo najbolje“ – dobitnik Grand Prix nagrade na filmskom festivalu u Tokiju), Corneliu Porumoboiu („Kad se noć spusti nad Bukureštom“ – prikazan u službenoj konkurenciji filmskih festivala u Njujorku, Lokarnu i Torontu) i Olivier Assayas („Oblaci Sils Marije“ – prikazan u službenoj konkurenciji filmskog festivala u Kanu sa dobitnicom nagrade Oskar Žulijet Binoš i zvezdom „Sumrak sage“ Kristen Stjuart u glavnim ulogama).

Od samih filmova svakako treba istaći i film „Racija 2“ – novi film reditelja Garteha Evansa prikazanog na filmskim festivalima Sandens i u Karlovim Varima; „Grigris“ – novi film reditelja Mahamata Saleha Harouna prikazanog u službenoj konkurenciji filmskog festivala u Kanu; „Makondo“ – reditelja Sudabeha Mortezaija prikazanog u službenoj konkurenciji ovogodišnjeg filmskog festivala u Berlinu.

Kao na svim revijama dobrog filma, američka produkcija nikako neće ostati zanemarena. Tako će se u okviru Filmomanije u bioskopu Cineplexx UŠĆE Shopping Center gledaoci imati priliku da vide nezavisnu „dramediju“ „Kosturski blizanci“ (reditelj Craig Johnson) dobitnika nagrade za najbolji scenario na filmskom festivalu Sandens; „Pronađena mladost“ (reditelja Aaron Katz i Martha Stephens) prikazan na filmskim festivalima u Lokarnu, Los Anđelesu i Sandens festivalu.

Filmska ostvarenja na Filmomaniji biće prikazani u terminima od 16:00, 18:30 i 21:00 časova. Karte su već u prodaji po ceni od 350 dinara. Kompletan program revije i sve informacije možete pronaći na sajtu www.cineplexx.rs.

Pogledajte još