Nasilje u Novom Sadu: Tinejdžeri jedni drugima prete noževima!

U novosadskim školama 15 roditelja prijavilo je nasilje nad svojom decom u poslednjih 12 meseci. Ipak, u razgovoru sa roditeljima stiče se utisak da je neprijavljenog nasilja daleko više.

M. V., majka učenika Građevinske škole, kaže da je njeno dete više puta bilo žrtva reketaša. Dva dana nakon što je dobio “ajfon” od tetke iz inostranstva, počeli su da ga maltretiraju.

- U dvorištu su ga presretali stariji dečaci. Tražili su mu novac i pretili da će ukoliko ne da pare ostati i bez telefona - kaže M. V.

Povratnici
U PU Novi Sad nezvanično saznajemo da od početka školske godine nisu imali prijava nasilja i reketiranje u školama. Više od 90 odsto ranijih slučajeva je rešeno, a reketaši su mahom povratnici poznati policiji.
- Ako ih neko napadne, treba odmah da daju sve što im je traženo, ali i da obrate pažnju na izgled napadača i da ga odmah prijave – kažu u policiji.

Ona navodi da neki đaci sarađuju sa reketašima i govore im koji učenici imaju novac ili vredne predmete.

Sandra Anušić, predsednica Udruženja “Stop nasilju nad decom”, kaže da je sudeći po prijavama, nasilja najviše bilo u TŠ “Mileva Marić Ajnštajn”, u Saobraćajnoj školi i TŠ “Pavle Savić”.

- Po svedočenju dece, u škole uglavnom dolaze punoletni mladići koji više nisu učenici. Deca kažu da su ćelavi, sa ožiljcima po glavama i ne libe se da zaprete noževima koje drže uz članak ispod trenerke - kaže Anušić.

Zbog straha, pretnji i zato što ih je sramota deca mesecima ne prijavljuju nasilje i reketiranje. Posebno zabrinjava to što ni mnogi roditelji ne reaguju.

- Plaše se da se nekome ne zamere, te da mogu ostati bez posla. Zato deca u školu nose sprejeve, makaze, ili nožiće. Misle da druge zaštite nemaju – kaže Anušić.

Bivši đaci - reketaši
Stanko Matić, direktor TŠ “Mileva Marić Ajnštajn” i predsednik Aktiva direktora srednjih škola, potvrđuje da ima mnogo nasilja. Zato na sastanku sa roditeljima insistira da svaki vid nasilja odmah prijave, jer je to jedini način da škola reaguje.

- Verbalno nasilje često preraste u fizičko. Reketaši su obično bivši učenici. Njihov reket pojedinačno nije veliki, ali nakupe dosta novca od brojnih đaka koje maltretiraju. To je nedopustivo – kaže Matić.

Dragana Ćorić, predsednica Udruženja “Roditelj”, smatra da se neprijavljivanjem nasilnik oseća kao pobednik, a prijavama i kaznama treba pokazati da to nije istina.

Izvor: Blic

Pogledajte još