EU odahnula: Škotska ostaje u Velikoj Britaniji

Na referendumu o nezavisnosti Škotske, prema prvim procenama, 55 odsto glasača je zaokružilo "ne", dok je oko 45 odsto za nezavisnost.

Na referendumu je glasalo više od 80 odsto od 4,3 miliona upisanih birača.

Održavanje škotskog referenduma dogovoreno je Edinburškim sporazumom koji su, 15. oktobra 2012. godine potpisali Aleks Salmond, prvi ministar Škotske i Dejvid Kameron, premijer Velike Britanije.

Odvajanjem Škotske, Britanija bi ostala bez trećine svoje teritorije, a stanovništvo bi postalo manje za oko osam odsto.

Pretnje slavnom teniseru
Poznati teniser škotskog porekla Endi Mari (27) iznenadio je svet kad je juče odlučio da promeni neutralni stav u vezi s otcepljenjem Škotske i podrži nezavisnost te zemlje od Ujedinjenog Kraljevstva, što je odmah izazvalo salvu kritika, pa i pretnji na njegov račun.

- Danas je veliki dan za Škotsku! Negativnost kampanje protiv nezavisnosti uticala je na moj stav o tome. Jedva čekam rezultate. Hajde da to uradimo! - napisao je na Mari juče na Tviteru.
Jedan tviteraš na to je odgovorio: „Voleo bih da su te ubili u Danblejnu“, govoreći o napadu na školu koju je pohađao Mari, a koji se dogodio 1996, kada je jedan muškarac vatrenim oružjem usmrtio 17 dece i nastavnika u toj obrazovnoj ustanovi

Izvor: RTS/Kurir

Pogledajte još