Korupcija cveta: Sakriveno 2.500 poreskih prijava srpskih bogatuna

Procenjuje se da je ova „zaboravnost“ poreskih činovnika u državnoj kasi napravila manjak od nekoliko desetina miliona evra, pa je zbog toga u Poreskoj upravi 6. oktobra formirana radna grupa koja treba da utvrdi disciplinsku, ali i krivičnu odgovornost zaposlenih.

"Radi se o rešenjima radnika terenske kontrole koji su bili uključeni u rad poreske policije od 2006. do danas. Tim kontrolama je utvrđeno da pojedini poreski obveznici nisu ispunili zakonske obaveze vezane za plaćanje poreskih dažbina. Ta rešenja su upućena u centralu Poreske uprave kako bi se preduzele zakonske radnje o njihovoj naplati. Međutim, umesto da se po njima postupi i naplate velika dugovanja, što je bila obaveza poreskih službenika, ona su sklonjena u fioke i „zaboravljena“, čime je napravljena velika šteta", kaže izvor iz Poreske uprave.

On dodaje da su nedavno, u okviru sveobuhvatne kontrole rada Poreske uprave, ova rešenja o nenaplaćenim poreskim dugovanjima „ispala“ iz fioka i da su u toku velike provere o mogućoj korupciji u Poreskoj upravi.

"Nepravilnosti se odnose na odugovlačenje pravnih radnji koje se tiču ispunjena poreskih obaveza, najčešće velikih poreskih dužnika", upozorava izvor.

Izvor: Kurir

Pogledajte još