"Swe u Svemu" - mesec švedske kulture

16.00 - NAŠA STANICA, SKANDINAVSKA STRANICA – HAJDE DA OTVORIMO SKANDINAVSKU BIBLIOTEKU!

Da li imate knjigu nekog švedskog autora u svojoj biblioteci? Donesite je u UK Parobrod i uključite se u stvaranje skandinavske biblioteke čije otvaranje se očekuje u decembru ove
godine. Volonteri organizacije Skandinavski kutak vas očekuju!

19.00 - FESTIVAL KNJIŽEVNOSTI KROKODIL I LENA OLMARK, KNJIŽEVNICA, PREDSTAVLJAJU „ŠVEDSKI NOAR“ (SWEDISH NOIR), FENOMEN ŠVEDSKIH KRIMI PRIČA, UZ IZLOŽBU O NAJVEĆIM ŠVEDSKIM HITOVIMA TOG ŽANRA.

U poslednjoj deceniji ceo svet je očaran krimi pričama sa severa. Knjige iz Milenijum serije Stiga Lašona prodate su u preko 60 miliona kopija u više od pedeset država, a turisti organizovano obilaze delove Stokholma u kojima su živeli Mikael Blomkvist i Lizbet Salander.
”Skandinavske zemlje su grupa malih demokratskih država u mračnom, severnom delu sveta. Često ih ljudi povezuju sa stabilnim demokratijama, blagostanjem, jednakošću i najsigurnijim automobilima. Dosta njih bi ove zemlje nazvalo previše organizovanim i prečistim, a možda čak i pomalo dosadnim. Stoga, zašto je i kako skandinavski krimi žanr, nordijski noar postao tako popularan kod čitalaca i gledalaca širom sveta? U svom predavanju pokušaću da doprem do suštine žanra da saznam kako se dosada pretvorila u nešto uzbudljivo, a realizam u nešto egzotično.” - kaže Lena Olmark.

www.ukparobrod.rs

Pogledajte još