Bora Todorović u TV dramama "Rađanje radnog naroda" i "Stan" - Parobrod bioskop

Repriza serije “Vruć vetar“ na nacionalnoj televiziji u prime terminu, donela je novinu da Boru Todorovića komotno danas možemo da posmatramo kao jednako glavnu ulogu – „Boba“ ravnopravnu sa „Šurdom“, Ljubiše Samardžića. Štaviše jutarnja repriza serije „Gore –dole“ iz devedesetih koja je bila jedno od njegovih poslednjih ostvarenja pre odluke da se povuče iz produkcije, danas nam daje šlagvort da se osvrnemo na period u kome je on ostvario svoja najveća televizijska dostignuća.

To je zlatna epoha dramske produkcije televizije Beograd, šesdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka. U navedene dve decenije Todorović je ostvario čak 65 uloga pre nego što ga je široka jugoslovenska filmska publika zapamtila i zavolela po spomentoj ulozi u seriji Vruć vetar, kao i ulogama u filmovima „Maratonci“ i „Balkan ekspres“ na početku osamdesetih.

Bora Todorović je bio eksluzivni i najomiljeniji glumac najvećeg srpskog televizijskog komediografa Ace Popovića, i zato ćemo u sredu, 22. oktobra najpre gledati poslednju 12. epizodu serije „Rađanje radnog naroda“ – reditelja Nebojše Komadine iz 1969. Uz njega igra i Vlastimir Đuza Stoiljković koji je u Parobrod bioskopu takođe imao omaž.

Zanimljiva trivia je da je Todorović glumio u obe ekranizacije najčuvenijeg Popovićevog komada „Razvojni put Bore Šnajdera“ – prvi put 1972. kao epizodni Vitomir, drugi put kao sam Bora, 1983. u Mijačevoj verziji koja nažalost nije sačuvana.

Drugo delo koje ćemo videti je netipična, neistorijska TV drama Save Mrmka „Stan“ iz 1968. Ivice Ivaneca, u kojoj je Bora u svom najboljem šarmantnom, kozerskom i zavodničkom stilu u duodrami sa Radom Đuričin.

Još od prve uloge „U mreži“ – 1956. Bojana Stupice do poslednja 3 ostvarenja u dvehiljaditim (Profesionalac, Uvođenje u posao, Sveti Georgije ubiva aždahu), teško je bilo izdvojiti, samo 2 ostvarenja za jedno veče prikazivanja, neučiniti nepravdu spram svih ostalih antologijskih ostvarenja.

Bora Todorović kao deo najznačajnijeg nacionalnog glumačkog trijumvirata skupa sa Mirom Stupicom i Srđanom Todorovićem, danas i ovde nas podseća na nekoliko svojih vrlina. Sem neporecivog nadnaravnog autentičnog talenta i zanata, autohtonog stila, Bora je demonstrirao decentnu pristojnost kada se pre skoro 7 godina povukao, ostavivši dovoljan slobodan prostor drugima, bez hipoteke njegove senke. Zato ga danas slavimo, ne kroz in memoriam, nego dnevnu potrebu neformalnog obrazovanja kroz njegova ostvarenja, novih generacija koje su bile na prelazu da budu privilegovane kao njegovi savremenici.

Prijave i rezervacije putem mail-a: info@ukparobrod.rs ili na broj telefona 011 / 414 21 63

Pogledajte još