Hoćete socijalnu pomoć? Moraćete da je zaslužite!

Vlada Srbije neće smanjivati socijalna davanja, uprkos merama štednje, ali socijalna pomoć mora da se zasluži, poručio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin. On je, odgovarajući na pitanja novinara u Beogradu, rekao da je Vlada Srbije jednoglasno odlučila da neće smanjivati socijalna davanja, bez obzira na mere štednje.

Socijalna davanja neće biti smanjivana, poput dečijeg i roditeljskog dodatka, niti će socijalna davanja smanjivati lokalna samouprava, objasnio je Vulin i dodao da mu je žao što se neke odluke grada Beograda "namerno pogrešno tumače".

"Laž je da su ukinuti personalni pratioci. Njihov broj je povećan, samo što se ne plaćaju iz budžeta, već programski", objasnio je Vulin.

S druge strane, dodao je on, vladin stav je da se socijaln pomoć mora zaslužiti. "Zato je Vlada donela uredbu da se svi radno sposobni korisnici socijalne pomoći obrazuju za nju ili da rade ono što vam izabere centar za socijalni rad, koji će sa lokalnom samoupravom odrediti gde možete da radite. Socijalna pomoć neće biti pomoć, već zarada", poručio je Vulin dodavši da će to stupiti na snagu kada resorno ministarstvo bude donelo odgovarajuće pravilnike.

Prema njegovim rečima, poruka Vlade jeste da socijalna pomoć nije trajna kategorija, već nešto za šta se radi i za šta se bori.

(old_image)

"Morate da budete zahvalni svojoj zajednici što odvaja za vas. Radićete za to. Onaj ko ne bude hteo da radi ili da se obrazuje kako mu predloži centar za socijalni rad, imaće dve šanse - prva je da će vam biti umanjena socijalna pomoć, a ukoliko ne budete ni drugi put hteli da radite i učite, biće uskraćena, jer znači da vam jednostavno nije potrebna", rekao je Vulin.

On je dodao da se trenutno završava proces privatizacije koji, kako je rekao, uvek prati proces gubitka radnih mesta, ali da je predviđen tranzicioni fond, odnosno više novca i odgovarajuće otpremnine za one koji će ostati bez posla.

"Sve mere koje smo radili su uvek bile socijalno odgovorne. Možda su nas nekada prijatelji iz sveta i MMF-a kritikovali da moramo da smanjimo socijalu, ali mi ne mislimo tako", zaključio je Vulin.
Izvor: pressonline

Pogledajte još