Ogranak Pirot: Naplata premašila vrednost mesečnih faktura

Naplata isporučene električne energije u Ogranku Pirot oduvek je na zavidnom nivou, a uzlaznom linijom krenula je od formiranja PD „EPS Snabdevanje”.

– Komercijalni kupci izašli su na tržište, mi smo ostali zaduženi za kupce električne energije na javnom snabdevanju i poštovali naloge „EPS Snabdevanja”. Rezultat takvog rada je pozitivan trend u naplati, što u Pirotu nije iznenađujuće budući da su naši kupci tradicionalno izuzetno disciplinovani. Ovaj kraj poznat je po ljudima kojima je redovno izmirivanje obaveza prioritet. Ipak, ovako dobri rezultati plod su i dugogodišnjeg timskog rada zaposlenih u Ogranku. Negujemo dobar odnos prema kupcima električne energije, čije zahteve nastojimo maksimalno da uvažavamo – kaže direktor Ogranka Pirot Zoran Đorđević.

Pirot nema velike dužnike poput drugih gradova. Najveći kupac „Tigar tajers” redovno izmiruje svoje račune, gradske institucije uglavnom ne duguju, a pojedinci koji naprave manja dugovanja svoj problem rešavaju potpisivanjem sporazuma o reprogramu duga. Kradljivaca struje, takođe, gotovo nema. U četiri opštine sa oko 50 hiljada stanovnika, koliko pokriva Ogranak Pirot, pojavi se nekoliko kradljivaca struje tokom godine, što je zanemarljivo u odnosu na druge sredine.

Nabavka novih brojila je najveći problem sa kojim se ovaj ogranak suočava. Što se tiče automatizacije i modernizacije, Pirot se uklapa u priču celog društva i proteže se prema guberu, vodeći pri tom računa da kupci električne energije ne trpe.

Na teritoriji Ogranka Pirot posebno se ističe Poslovnica u Dimitrovgradu, jednoj od najsiromašnijih opština na jugu Srbije. Tu nema dužnika, kradljivaca struje niti nekih većih problema, a Elektrodistribucija posluje na 530 kvadratnih kilometara vrlo razuđene teritorije. Na ovom prostoru izgrađene su 124 trafostanice različite jačine.

– Ovog trenutka kod nas ne postoji potreba za nekom većom investicijom. Potrebno je samo da postojeću mrežu i objekte kvalitetno i redovno održavamo, i mi to činimo. Obnova voznog parka terenskim vozilima je sve što nam nedostaje. Taj problem ne možemo sami da rešimo, ali ćemo nastojati da se uklopimo u planove „Jugoistoka” u okviru EPS-a. Terenska vozila moramo da nabavimo po svaku cenu, zato što ne smemo da dozvolimo da naši kupci trpe. Naša je obaveza da ih poštujemo, jer oni redovnim plaćanjem računa maksimalno poštuju nas – kaže Zoran Gerov, rukovodilac Poslovnice Dimitrovgrad.

Pogledajte još