Green Fest: Besplatan ulaz na projekcije filmova, radionice i izložbe

"Green fest" trajaće od 29. do 31. oktobra u Domu omladine Beograda, a organizator festivala Centar za unapređenje životne sredine najavljuje da svi zainteresovani za praćenje filmskog revijalnog programa na ovogodišnjem Green Festu mogu da rezervišu karte na www.greenfest.rs.

Svi koji naruče karte će dobiti email potvrde i informacije o njihovom preuzimanj. Prijave se primaju od 17. oktobra do početka programa Festivala.

Kako je najavljuje organizator, festival je podeljen u tri segmenta – „Green Screen Fest“ – program takmičarskog i revijalnog filma, „Green Field“ – obrazovni program i „Green Square“ – izložbeni program „zelenih“ inovacija, organizacija i proizvoda.

U revijalnom delu filmskog programa biće prikazano osam regionalnih filmova, od kojih će sedam imati premijeru u Srbiji.

„Green Fest“ će svečano biti otvoren u sredu 29. oktobra u 20 časova, premijernom projekcijom izuzetnog ostvarenja filma „Seme života", dok će program Festivala istog dana početi u 10 časova pre podne, edukativnim i kreativnim radionicama.

Prvi film koji će biti prikazan je iz prošlogodišnje selekcije festivala - „Više od meda“, jedan od najlepše snimljenih filmova u novijoj dokumentarnoj kinematografiji, o izumiranju kolonija pčela širom sveta i uzrocima koji izazivaju ovu pojavu.

Pored ovog ostvarenja, posetioci će biti u prilici da pogledaju film "Osveta električnog automobila" o istraživačkim i razvojnim programima razvoja električnih automobila najvećih svetskih kompanija i njihovoj borbi - ko će napraviti prvi, najbolji i najbolje prihvaćeni električni automobil za moderno doba i tržište automobila.

Sledi "Seme života" o budućnosti hrane, i najvećoj svetskoj banci semena, kao i borbi jednog čoveka da "reorganizuje globalni sistem upravljanja hranom i načini ga funkcionalnim za sva vremena".

Sledećeg dana festivala biće prikazano ostvarenje "Obala", film o posledicama neodgovorne urbanizacije koji nas vodi u srce kontraverzi o klimatskim promenama, gde se sudaraju politika, ekonomija i nauka.

"Nafta i voda" nas upoznaje sa borbom "Davida i Golijata", malog amazonskog plemena i njihovog mladog lidera protiv naftnih kompanija, koji se bore da sačuvaju svoje istorijske korene i ognjišta, dok "Veći od života" priča o životu u gradovima i mogućnostima kvalitetnijeg života kroz primenu ideje "čovek u centru planiranja razvoja grada".

Film "Prokletstvo brana" bavi se temom negativnih efekata brana i bezbednijim opcijama za proizvodnju energije.

Festival će biti zatvoren filmom "Rat za pesak", koji govori o novoj "zlatnoj" groznici - ratu za drugi najviše korišćeni resurs na svetu - pesak.

(old_image)

Deo Festivala posvećen obrazovnom programu, „Green Field“, čini dinamičan sadržaj koji se realizuje kroz vršnjačku i ekspertsku edukaciju, će i ove godine ugostiti oko 1500 učenika osnovnih i srednjih škola i fakulteta. Pametni gradovi, ekološki aktivizam, ekološki otisak, samo su neke od tema ovih radionica, među kojima su i kreativne, za sve uzraste, od reciklaže do organske hrane. U delu namenjenom studentima posetioci će moći da čuju predavanja o klimatskim promenama, baštenskim zajednicama, drvetu u modernoj arhitekturi i kućnoj organskoj bašti. Pored toga, biće održane i panel diskusije o razvojnim potencijalima prirodnih dobara, kao i konceptu pametnih gradova.

Veoma zanimljiv segnemt je Takmičarski program amaterskog i kratkog filma, a organizatori su istakli da su dobili 447 filmova iz 24 zemlje. Stručni žiri je izabrao 52 filma koji će biti prikazani u sva ti dana. Biće organizovano i 24 radionica, predavanja i panel-diskusija, kao i veliki broj izložbi.

Svi posetioci će moći da uživaju u 8 različitih izložbi fotografija, predstaviće se Arboretum Šumarskog fakulteta, Manufaktura cdR sa lampama od bicikala, Think Green design sa Bašticom i projektom "My Garden", Centar za promociju nauke kroz „13 naučnih ideja“, Eko-dvorište i Kreativna industrija stakla, kao i drugi izlagači, njih ukupno 24.

Spisak učesnika takmičarskog programa možete pogledati OVDE.

DONESITE KNJIGE
Festival ove godine ima i humanitarni karakter. Naime, sva tri dana trajaće akcija sakupljanja knjiga za biblioteku "Vlada Aksentijević" iz Obrenovca, kojoj je potrebno obnavljanje kompletnog fonda knjiga nakon katastrofalnih poplava u maju ove godine.

Ovogodišnji Međunarodni festival zelene kulture "Green Fest" se održava uz pomoć Ministarstva omladine i sporta RS, Grada Beograda - Sekretarijata za zaštitu životne sredine i Sekretarijata za kulturu i podršku kompanije Lenovo, kao i mnogobrojnih partnera i prijatelja, uključujući i 45 volontera.

Program festivala možete pogledati OVDE.

M. Ilić

Pogledajte još