Pajtić: Vučić ne živi u istoj državi kao i građani

"Građani Srbije voleli bi da žive u istoj zemlji u kojoj živi Vučić, u zemlji u kojoj je manja nezaposlenost, dinar stabilan a ekonomski pokazatelji pozitivni. Nažalost, u zemlji u kojoj žive građani ništa od toga nije tačno", rekao je Pajtić na konferenciji za novinare.

Naveo je da je nezaposlenost sve veća i da je broj nezaposlenih porastao za 21.000 u poređenju sa periodom od pre dve godine, dok je zaposlenost u ovoj godini manja za 1,3 odsto, a Vučić nije objasnio kako su istovremeno smanjene i nezaposlenost i zaposlenost, prema podacima republičkih institucija.

"Očigledno je da je ponovo reč o obmanjivanju građana i verujem da niko od građana ne zna nijednog novozaposlenog u privredi", rekao je Pajtić.

Pajtić je naveo da je DS spreman da savetima podrži sve mere kojima bi se izbeglo smanjenje plata i penzija, što je, kako je ocenio, još uvek moguće.

Istakao je da DS nije protiv štednje, ali da mere Vlade nisu štednja, jer se uzima od penzionera i zaposlenih, a istovremeno se troši na štetan ugovor sa Etihadom i planira se izdvajanje 4,8 milijardi dinara samo za Dunav osiguranje, koje, međutim, ima dovoljno novca da sponzoriše vesti na privatnoj televiziji Pink.

"Nije štednja ni kada će oni koji imaju platu veću od 130.00 dinara posle rebalansa budžeta dobiti još veću platu, a oni koji su i do sada imali male plate imaće sve manje i manje sredstava za život", rekao je Pajtić.

Predsednik DS je naveo da je ta stranka predložila amandman na rebalans budžeta i prateće zakone kojim bi se utvrdio način na koji će penzionerima biti vraćen oduzet novac.

"Miroslav Bunčić je jedini iz Vlade izneo istinu i rekao zašto su smanjene plate u prosveti - zbog vanrednih izbora. Izbori su održani samo da bi Vučić postao premijer. Dakle, plate u prosveti umanjene su da bi Aleksandar Vučić bio premijer", rekao je Pajtić.

DS insistira da se "raskine štetan ugovor sa Etihadom", jer država Srbija daje više od 600 miliona dolara, a Ujedinjeni Arapski Emirati samo 40 miliona dolara pozajmice.

"Tražimo i progresivno oporezivanje i da najveći tajkuni plate 400 miliona evra poreskog duga, dok se smanjivanjem plata i penzija štedi samo 370 miliona evra", rekao je Pajtić.

Pajtić je ponovio i da smanjenje plata i penzija neće doneti pozitivan efekat, kao što nije ni povećanje poreza, jer se manjim plata i penzijama smanjuje kupovna moć, a za njom i proizvodnja, što znači i manje novca za budžet.

Nadlanu / izvor: Blic

Pogledajte još