Imate nesnosne bolove u toku menstruacije? Vreme je za paniku!

Velika većina žena ima tu nesreću da jako dobro zna što su to menstrualni grčevi, a manji broj žena imaju sreću da nemaju pojma o kakvim to problemima ostatak sveta bruji. Menstrualne grčeve ne voli niko, izuzetno su bolni i neprijatnii i gotovo da niko ne zna šta bi trebalo da uradi kada ih uhvati ta “nesreća”, osim da u tom momentu popiju lek protiv bolova. Ali, akoimate grčeve koji su toliko da vas sprečavaju u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, morate znati da takvi grčevi nisu normalno stanje.

Pre nego što krenete s panikom,postoji velika mogućnost da jednostavno imate niži prag tolerancije na bol ili bolnije menstruacije od nekakvog proseka, ali svakako biste na menstrualne probleme trebali obratiti pažnju jer oni mogu ukazivati na endometriozu.

Inače, endometrioza je stanje za koje je karakteristično nalaženje i rast tkiva endometrija van maternice. Endometrioza može biti uzrok bolnih grčeva, nelagode tokom seksa, a najčešća komplikacija je neplodnost. Endometrioza se može lečiti, a iako ne mora dovesti do neželjenih posledica poput neplodnosti, ukoliko je moguće, poželjno ju je otkriti na vreme. Iz tog vam razloga donosimo listu “simptoma” na koje biste posebno trebali obratiti pažnju:

1. Bolan seks ili mokrenje, zatvor i grčevi ne muče vas isključivo u vrijeme menstruacije i PMS-a.

2. Grčevi su abnormalno jaki (dovoljno jaki da vas spreče u obavljanju svakodnevnih aktivnosti).

3. Već neko vreme neuspešno pokušavate da ostanete u drugom stanju

4. Primećujete li poboljšanje prilikom korišćenja antibiotika ili pilula za kontracepciju, razmislite o laparoskopskom pregledu.

Izvor: cosmopolitan.hr

Pogledajte još