Kako da prepoznate šta je organski proizvod?

Ako na proizvodu koji ste kupili piše da je to proizvod iz organskog uzgoja onda to znači da u procesu njegove proizvodnje nisu korišćeni pesticidi, veštačka đubriva, jonizujuća radijacija, aditivi, antibiotici, hormoni rasta, genetske modifikacije...

Izuzetna pažnja poklanja se kvalitetu i održavanju zemljišta i vode koji su deo proizvodnog procesa, te su farme organske hrane udaljene od fabrika, auto-puteva i kanalizacionog zagađenja. Održavanje biodiverziteta, i očuvanje ekološkog optimuma je prioritet kod ove proizvodnje.

Povrće i voće iz organskog uzgoja sadrži i do 40% više antioksidanasa nego njihovi ekvivalenti iz uobičajene proizvodnje, a mleko iz biološkog uzgoja sadrži čak 90% više antioksidanasa nego obično mleko. Hrana iz biološkog uzgoja dosta je ukusnija i ima značajno više hranljivih sastojaka.

U procesu organskog uzgoja stvara se manje smeća, parcele zemlje se redovno "odmaraju", proizvodi se ne testiraju na životinjama, ne zloupotrebljavaju se resursi, životinje ili ljudi…

Svaki organski proizvod na sebi ima oznaku "garantovano biološki uzgoj" i poseduje međunarodne sertifikate.

Kako bi neka proizvodnja bila sertifikovana kao biološki-organski ispravan uzgoj ona mora proći mnoge provere jer svaki deo proizvodnog procesa podleže strogim, pravno regulisanim kritirijumima.

Zbog čega su dobri organski proizvodi?

1)Zna se šta je u hrani – U organskoj poljoprivredi su zabranjene hidrogenizovane masti i aditivi poput kontroverznih aspartama („veštački šećer“ ili „slatki otrov“), tartazina (veštačke boje) i MSG (monosodium glutamat – pojačivač ukusa).

2)Zbog životne sredine – Organska poljoprivreda emituje manje gasova sa efektom staklene bašte. Birajući organsku, lokalnu i sezonsku hranu možete značajno smanjiti emitovanje ugljenika.

3)Zbog dobrobiti životinja – Organski standardi insistiraju na tome da životinje moraju imati dovoljno prostora i svežeg vazduha kako bi napredovale i razvijale se, garantujući istinsku slobodu života.

4)Zbog divljih životinja – Organske farme i njihovi zaštitni pojasevi predstavljaju utočište za divlje životinje i domove pčelama, pticama i leptirima. Utvrđeno je da je na organskim farmama biljni, životinjski i svet insekata veći i do 50%.

5)Ishrana bez GMO – Organski standardi zabranjuju upotrebu genetski modifikovanih proizvoda.

Organska proizvodnja u Srbiji našla se i u izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije u evropskim integracijama, gde je konstatovano povećanje površina pod organskom proizvodnjom.

Udeo površina pod organskom proizvodnjom u ukupnom korišćenom poljoprivrednom zemljištu iznosi 0,23 %.

Organskom proizvodnjom u Srbiji bavio se prošle godine 1.281 proizvođač, što je za 220 više nego prethodne godine.

Ukupna površina pod organskom proizvodnjom iznosila je 8.228 hektara, odnosno 1.888 hektara više u odnosu na 2012.

Najviše površina je pod žitaricama 2.273,4 hektara. Sledi industrijsko bilje sa skoro 673 hektara, zatim povrće, krmno bilje, voće, lekovito i aromatično bilje...

Izvor: Ekokutak

Pogledajte još