HRANA NA DLANU: Kako organska hrana utiče na razvoj deteta?

Vodič pravilne i balansirane ishrane

"Jedan od najlepših trenutaka u životu je kada porodica postane bogatija za novog člana, međutim, mnogi ne znaju da borba za dobro zdravlje bebe ne počinje tada, već od trenutka kada budući roditelji počnu planiranje porodice", kaže nutricionistkinja Milka Raičević. Ona objašnjava da je izbalansirana ishrana majke neophodan temelj za zdravlje novorođenčeta, kao i da jelovnik dojilje, ali i deteta u kasnijem periodu, treba da bude sačinjen od organskih namirnica.

Zdravlje deteta zavisi od ishrane majke za vreme trudnoće

- U zapadnim kulturama neophodna je priprema roditelja i pre začeća. Budući roditelji se tada podvrgavaju detoksikaciji organizma da bi se sve što je nezdravo izbacilo, pa se sprovodi i dijetoterapija organskom hranom - ističe nutricionistkinja.

Ona navodi da se takozvano čišćenje organizma roditelja, ili detoksikacija, sprovodi "gladovanjem uz pomoć sokova", ali i organskim proizvodima, čajevima, čistom tekućom vodom, glinom, organskim mesom divljači, mlekom i mlečnim proizvodima, jajima, voćnim sokovima, smutijima sa začinskim biljem, semenkama, uz dodatak organskih ulja (kokosovo, maslinovo, ovseno, sojino, orahovo...).

- Kako bi na svet došlo zdravo dete, prednost uvek treba dati organskoj hrani koja je zdrava i koja nije genetski modifikovana, ne sadrži metabolite, insekticide, otrove, hemijska zagađenja ni pesticide. Ishrana deteta nastavlja se u utrobi majke gde se formira digestivni trakt koji je nezreo sve do šestog meseca bebinog života, a sazreva u drugoj godini. Ishrana u trudnoći zato treba da bude izbalansirana i nju treba da napiše nutricionista, a zdravlje fetusa prati ginekolog na pregledima majke uz obavezne laboratorijske analize - poručuje Raičević.

Birajte organsku hranu tokom dojenja

Kako objašnjava nutricionistkinja, najzdravija hrana za novorođenče je majčino mleko, jedina zdrava voda je voda koja se nalazi u majčinom mleku, a jedini zdrav čaj je onaj koji majka pije kako bi dete putem njenog mleka konzumiralo napitak namenjen njemu. Drugim rečima, u prvim mesecima života, beba putem mleka uzima hranu koju mama unosi u svoj organizam i zato je njena preporuka majkama da unose što više organskih namirnica.

Prema njenim rečima, prednost treba dati organskoj hrani nad konvencionalnom jer je zdravija, hranljivija, sadrži vitamine, minerale, fitonutrijente, antioksidanse, daje sitost i lakše se vari. Organska hrana ima mnogo više kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, omega-3 masnih kiselina, a prisutnost toksičnih materijala je svedena na minimum. Pored toga, u organskoj hrani nema antibiotika, vakcina, hormona i lekova zbog čega je ona zdravija i bezbednija.

Kora najzdravija, ali samo kod organskog voća

Kada dete dobije prve zubiće roditelji treba da im daju hranu koja se žvaće. Prilikom žvakanja dete luči ptijalin koji se nalazi u pljuvački, koji nije ništa drugo nego probiotik.

- Organsko voće, povrće, voćni sokovi ipasirane kaše se koriste prema uzrastu deteta. Za razliku od komercijalnog voća gde je zabranjeno jesti koru da bi se izbegao unos hemikalija, kod organskog voća je obavezno unositi koru. To su zdrava dijetna vlakana koja daju veću sitost i poboljšavaju rad creva. Voće se uzima kao samostalna hrana, nikada posle obroka. Sok se daje detetu kašikom kako bi beba lučila što više pljuvačke i samim tim pokrenula zdravije varenje i veću iskoristljivost zdravih nutrijenata - savetuje nutricionistkinja.

Pored toga, ona poručuje da u ishrani dece prednost treba dati raznovrsnom sirovom povrću, salatama bez dodatka ulja ili dresinga, kao i grilovanom i kuvanom povrću. Pohovano povrće upija mnogo masnoće, pa ga treba izbegavati, dok skrobno povrće (krompir, batat, pasulj, grašak) treba kuvati, a ne peći ili pržiti. Namirnice kao što su pirinač, kinoa, palenta, proso, spelta, heljda, raž i ječam organizam održavaju sitim i snabdevaju ga optimalnom količinom energije.

- Mleko i mlečni proizvodi u ishrani dece treba da budu zastupljeni svakodnevno. Prednost treba dati probiotskim kulturama, odnosno kiselom mleku, jogurtu. Kravlje mleko, kao i mleko ostalih sisara se ne daje deci do druge godine života, dok se preporučuje davanje biljnih mleka organskog porekla - dodaje Raičević.

Kasnije, kako kaže, obavezno je da meso bude zastupljeno tri puta sedmično u ishrani deteta (deci se preporučuje konzumiranje divljači), a od toga jednom nedeljno na meniju treba da bude riba. Jaja treba da se nađu na meniju dva do tri puta sedmično, ali ne treba zaboraviti da je jaje zamena za meso i da ih ne treba zajedno unositi.

Kako izbeći slatkiše?

Vrlo jednostavno. Vi ste ti koji svom detetu uvode namirnice i stvarate navike za njegov kasniji uzrast.

- Kada su slatkiši u pitanju, bitno je izbegavati bele šećere, bombone, čokolade, konditorske proizvode. Zamene za slatkiše su med, urme, sušeno voće i perga. Ukoliko je dete sportista, unos organskih slatkiša je preporuka - savetuje Milka.

Sa druge strane, kako navodi nutricionistkinja, deca koja imaju glutensku enterepatiju moraju isključivo da se hrane bezglutenskom hranom.

- Gluten je lepljiva supstanca koja testu daje elastičnost, nalazi se u proizvodima koje mnogi svakodnevno konzumiraju. Ima ga u pšenici, ječmu i raži, ali i svim onim proizvodima koji od njih nastaju - testeninama, pici, supama, industrijskoj hrani, pa čak i u hrani za bebe. Gluten se nalazi u aditivima, konzervansima i različitim stabilizatorima hrane, sredstvima za održavanje higijene usta, ali i u lekovima - zaključuje nutricionistkinja.

Gde može da se kupi sertifikovana organska hrana?

Privatna robna marka sa najširim asortimanom organskih proizvoda jeste dmBio koju možete da pronađete u svim dm drogerijama u našoj zemlji. Sa oko 400 proizvoda organskog porekla dmBio vam omogućava da svaki obrok obogatite organskim zalogajima, bilo da se radi o organskim žitaricama, namazima, orašastim plodovima, grickalicama, raznim pastama, začinima, sosovima, uljima, ili jelima za brzu pripremu. Ukoliko završetak leta i povratak sa godišnjeg odmora vidite kao idealan period za sticanje zdravih navika uz koje idu još ukusniji zalogaji, pravo je vreme da isprobate dmBio asortiman u okviru kojeg će određen broj proizvoda biti na popustu do 20 odsto do kraja septembra.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još