Leontina: Naša država nije u stanju da žestoko kazni počinioce ekoloških zločina

Za portal Nadlanu Leontina je otkrila šta misli o stanju ekologije kod nas i na koji način možemo da pomognemo da se ono poboljša.

- Najveći ekološki problemi kod nas su ljudi, njihova neosvešćenost i bahatost, kada je u pitanju priroda i sve u vezi sa živim svetom na Zemlji. Drugi veliki problem je industrijalizacija svega i po svaku cenu, kao i trka za profitom, bez obzira na posledice. Treći problem je (ne)vaspitanje građanstva i primitivizam ruralnih sredina - ističe Leontina.

Kako dodaje, sve ružno proističe iz sebičnosti i nesagledavanja šire slike. Autoprevoznici koji puštaju u saobraćaj neispravna vozila što ostavljaju gust crn dim usred grada, potencijalne su ubice, podjednako kao i odgovorni u industrijskim postrojenjima koja ispuštaju otpadne vode ili gasove direktno u živi eko-sistem.

- Kada je reč o opremljenosti države za "ecco friendly" način žiovota istakla bih da naša država najpre nije dovoljno opremljena umovima koji su u stanju doneti odgovarajuće zakone, nije u stanju da žestoko kazni počinioce ekoloških zločina, pa samim tim njena "ulaganja" u sporadične projekte ne posmatram kao spremnost na brigu o svojim granima - tvrdi naša sagovornica.

S obzirom na to da je imala priliku da putuje, smatra da je kaznena politika prvo u čemu se moramo ugledati na svet. Dok se to ne popravi, ništa ne znači osnivanje solarnog parka ili cišćenje priobalja Dunava i slično.

(old_image)

Ana Kokić i Leontina na Adi Huji učestvovale u izgradnji prvog lavirint parka. One su se našle u ekološkoj akciji i zasadile nekoliko ligustrum - poluzimzelenih žbunova.

- Nažalost, malo toga pojedinac može da uradi. Možemo se igrati i učestvovati u kampanjama nevladinog sektora, ali to neće promeniti situaciju u zemlji. Pritom, mislimda nije edukacija ono sto nam manjka. Više je u pitanju mentalitet ljudi, koji sam već pomenula - priča Leontina.

Ona bi na listu ekološki najugroženijih mesta.stavila okolinu Železare u Smederevu, Majdanpek, Bor, okolinu Kostolca i Drmna. Sa druge strane, pohvaljuje Beograd, jer se ovde gradski Sekretarijat za zaštitu životne sredine najviše bavi tom temom. Takođe, deca u školama imaju dobre nastavnike, aktiviste u promovisanju ekologije uopšte, a imamo i bogat NGO sektor koji ipak sprovodi neke reci u dela.

Pogledajte još