Konačno otkriveni dugoročni efekti marihuane na mozak

U većini zemalja sveta i dalje besni rat protiv legalizacije marihuane, a ključno pitanje je njen uticaj na ljudski mozak. Dugotrajna upotreba alkohola je dokazano opasna po zdravlje, međutim, on i dalje ostaje legalan. Sa druge strane, borba za legalizaciju marihuane zbog njenih medicinskih primena (prvenstveno jer ubija ćelije raka), kao i rekreativnih, visi o koncu, i to zbog pretpostavke negativnih efekata na korisnika.

Srećom, ova debata konačno može da se pomeri sa mrtve tačke.
Naučnici sa Univerziteta u Teksasu su nedavno objavili istraživanje o dugoročnom uticaju marihuane na mozak.

Ovi naučnici su pomogli da se obori mit da dugotrajno uživanje marihuane smanjuje IQ korisnika, i, čak su i dokazali da ima potencijala u borbi protiv Alchajmera. istraživanje je otkrilo da ukoliko marihuana počne redovno da se koristi ranije u životu, ona vodi do boljeg funkcionalnog povezivanja u mozgu.

Iako će ovo otkriće morati da se potvrdi na mnogo većem broju ispitanika ( u ovom istraživanju ih je učestvovalo oko 100), preliminarni rezultati su obećavajući.

Naučnici su takođe otkrili smanjenje sive mase u frontalnom orbitalnom kompleksu mozga kod dugoročnih korisnika. Nije jasno da li je ovo područje umanjeno kod korisnika (što objašnjava njihovu ovisnost), ili je marihuana uticala na strukturalne promene u mozgu.

Nadlanu / T.D.

Pogledajte još