CENA PUTINOVE ODLUKE Koliko Srbiju košta kraj Južnog toka?

On je naveo da će zbog gubitka ovako velikog projekta morati da razmišlja i o svojoj energetskoj bezbednosti.

Simić je agenciji Beta rekao da je odluka Rusije da prekine projekat izgradnje gasovoda bila očekivana "posle pritisaka sa zapada na Rusiju da preusmeri svoju naftu".

On je kazao da prekid radova na Južnom toku za Srbiju znači gubitak velikog projekta i energetske bezbednosti, i da je sada pred Srbijom da vidi kako će nadoknaditi taj gubitak i da li može da se okrene nekim evropskim kanalima za gas.

Vojislav Vuletić izjave ruskih čelnika vidi kao poruku Evropi: "Ili hoćete, ili nećete Južni tok? Ako hoćete, Rusija je spremna da taj projekat realizuje, a ako nećete, Rusija ima gde da se okrene - saradnji sa Kinom i drugim zemljama“.

Vuletić je ocenio da je reč o taktici ruske strane i da će, kako je rekao, posle Putinove i Milerove izjave, Evropa "kleknuti na kolena i moliti da se Južni tok izgradi, jer je Evropa gladna gasa".

Vuletić smatra da će Južni tok biti izgrađen, jer je neophodan evropskim potrošačima i podseća da je samo u prošloj godini porasla tražnja za ruskim gasom u Evropi za 16 odsto u odnosu na 2012. godinu.

Predsednik srpskog udruženja za gas smatra da je neozbiljan različit odnos i tretman pojedinih zemalja i institucija Evropske unije prema Južnom toku u poređenju sa drugim gasovodima, kao što je gasovod TAP, za koji je odobren izuzetak od Trećeg energetskog paketa.

Odluka Rusije da odustane od Južnog toka sasvim sigurno će pogoditi Srbiju, pogotovo jer ćemo tako ostati bez alternative snabdevanja gasom preko Ukrajine, gde je situacija i dalje "rovita", a time i bez mogućnosti da se obezbedimo od nove gasne krize, izjavila je večeras Tanjugu urednica Balkanmagazina Jelica Putniković.

Uz to, gradnja gasovoda koji bi išao od Turske ka Evropi da zameni ukrajinski tranzit ruskog gasa, kao i Južni tok, takođe treba da se gradi preko teritorija zemalja koje su članice EU. Dakle, pitanje je da li će i kada biti izgrađen, dodala je Putniković.

"Ako su Rusi ozbiljni sa izjavom da odustaju od Južnog toka, onda je Srbija, pa i Mađarska, na primer, koja je ovih dana i zakone menjala da bi omogućila gradnju ovog gasovoda, izigrana i biće kolaterlana šteta u svađi Brisela i Moskve", dodala je ona.

Putnikovićeva je ukazala da je Nemačka sebi i svojim zapadnoevropskim susedima obezbedila alternativu za Ukrajinu, izgradivši Severni tok, pa Srbija i balkanske zemlje sada zavise od političke igre moćnika.

"Osim što gubi mogućnost da obezbedi energetsku bezbednost u snabdevanju gasom Srbija, propadanjem projekta Južni tok, gubi investiciju koja je trebalo da uposli deo naše građevinske operative", rekla je ona i podsetila da je ipak, gradnja gasovoda Južni tok kroz Srbiju deo međudržavnog naftno-gasnog sporazuma Srbije i Rusije, pa treba sačekati zvanično obrazloženje Beogradu iz Moskve.

Predsednik Putin je u Ankari ranije danas izjavio da "uzimajući u obzir činjenicu da do sada nismo dobili dozvolu iz Bugarske, verujemo da u aktuelnim uslovima Rusija ne može da nastavi sa realizacijom ovog projekta".

Izvor: blic

Pogledajte još