fbpx

Ove mračne tajne o Voltu Dizniju niste znali!(VIDEO)

Godine 1928. Dizni je osmislio lik Mikija Mausa koji ga je proslavio i učinio legendom crtanog filma, a njegova ostvarenja Bambi, Alisa u zemlji čuda, Snežana i sedam patuljaka, Pepeljuga, Petar Pan, Pinokio, Paja Patak, Tri praseta i drugi i dalje usrećuju mališane širom sveta.

O tome koliki je trag ostavio za sobom i koliko je i danas popularan svedoči i činjenica da je novembra 2013. godine, jedan od najranijih Diznijevih plakata na kojima se nalazi Miki Maus prodat na aukciji za više od 100.000 dolara u Los Anđelesu.

Popularnosti zaostavštine Volta Diznija svedoči i činjenica da čuveni zabavni park u Parizu, Diznilend, godišnje privuče duplo više posetilaca od Mona Lize u muzeju Luvr.

Čuveni autor crtanih likova rođen je 5. decembra 1901. godine u Čikagu, kao četvrto dete Elajasa Diznija, stočara i voćara iz Misurija. Deo porodice, sa očeve strane, bila je irsko-kanadskog porekla, a preci sa majčine strane doselili su se u SAD iz Nemačke.

Porodica sa petoro dece se preselila u Kanzas kad je Volt napunio 10 godina, a ponovo su se vratili u Čikago gde je pohađao srednju školu.

Svi bi očekivali da osoba pod čijim rukovodstvom su nastali nezaboravni crtani filmovi namenjeni deci, bude blage i miroljubive prirode.

Dizni je, međutim, upamćen kao rasista, antisemita i pobornik nejednakosti među polovima.

Njegovi crtači mogli su da budu isključivo muškarci, a žene su imale priliku da se bave samo bojenjem slika i obično bi dobijale otkaz kad bi navršile 30 godina.

Uz značajnu podršku ujaka Roberta i brata Roja, Dizni je osnovao studio kome je dao ime "Disney Brothers Studio", da bi ga kasnije preimenovao u "Walt Disney Studio".

Taj studio je i dalje jedna od najuspešnijih kompanija koja proizvodi filmove.

Izvor:blic/nadlanu

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.