5 namirnica koje povećavaju salo na stomaku!

1. Gazirana pića

Jedna do dve čaše gaziranog pića dnevno uzrokuje do pet puta brže nakupljanje masnoća na predelu oko struka. Količina šećera u gaziranim pićima uzrokuje želju za hranom čime se stvara začarani krug, od ispijanja nezdravih sokova do prejedanja nepotrebnim zalogajima. Dijetalna bezakoholna pića usporavaju metabolizam i obiluju šećerima koji višak kalorija iz hrane pretvaraju u masnoće.

2. Namirnice bogate rafinisanim šećerom

Slatkiši, keks, različiti prelivi za salate i sendviče, suhomesnati proizvodi imaju malu hranjivu vrednost i prepuni su praznih kalorija koje utiču na rast nivoa glukoze u krvi. Rafinisani šećeri jedni su od najpoznatijih izvora jednostavnih ugljenih hidrata, koji podstiču telo da nakuplja masnoće u području abdomena.

3. Sir

Sir je odličan izvor kalcijuma, ali je i izvor visokog nivoa zasićenih masnoća. Čak i male količine sira mogu sadržati polovinu preporučenog dnevnog unosa masti.

4. Alkohol

Alkoholna pića konzumirana na dnevnoj bazi itekako ostavljaju trag na delu struka. Naime sve vrste pića namenjenih za uživanje usporavaju u telu proces sagorevanja masnoća i šećera i onemogućuju oksidaciju lipida.

5. Hrana koja sadrži previše soli

So ne sadrži kalorije, ali ovaj najrasprostranjeniji začin uzrokuje nagomilavanje vode u telu, pojačava apetit i potrebu za pićima. So koju sami dodajemo u hranu možemo lako količinski regulisati aliproblem je skrivena so koja se nalazi u prerađenoj hrani poput suhomesnatih proizvoda, u gotovim jelima i grickalicama.

REŠENJE:

Kako bi smanjili taloženje masnoća na stomaku potpuno izbegavajte ili smanjite unos šećera i alkohola i ne pijte više od dve šoljice kafe ili jakog čaja na dan. Jedite dobre masti iz masne ribe i avokada, pasulj, sočivo, zob i žitarice punog zrna.

Izvor: zadovoljna.hr

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.