ČAK I AKO NISTE GOJAZNI: Salo na stomaku može biti opasno po zdravlje

Iako višak sala na stomaku i oko kukova nekada simpatično zovemo "krofnice" - skladištenje dodatne masti u ovom delu tela može ozbiljno uticati na zdravlje, čak i kod osoba koje nisu gojazne, upozoravaju lekari.

Višak sala na stomaku nije samo pitanje toga da li ćemo ući u omiljeni par uskih farmerki, već je i znak našeg opšteg zdravlja.

Takođe, poznata kao visceralna, ova konkretna masnoća se skuplja oko vašeg stomaka i značajno povećava rizik od srčanih oboljenja, dijabetesa tipa dva i nekih karcinoma.

Štaviše, studija koju je sproveo "Journal of American Heart Association" o Britancima starosti od 40 do 69 godina, otkrila je da se žene koje imaju više masti na sredini tela, suočavajau sa 10 do 20 odsto većim rizikom od srčanog udara, u odnosu na one kojekoje imaju istu težinu.

Lekar opšte prakse Sara Garsed rekla je za "The Sun":

- Pacijenti znaju da prekomerna težina ili gojaznost nisu zdravi, ali su često šokirani kada saznaju da mogu imati 'zdravu' težinu, a i dalje biti izloženi riziku od bolesti ako nose višak masti na sredini svoga tela.

Sara je dodala da je gojenje u ovoj regiji posebno opasno baš zbog vrste masti o kojoj je reč.

Upozorila je da je visceralna mast opasna jer vrši pritisak na vaše unutrašnje organe i kao rezultat toga dovodi vas u mnogo veći rizik da postanete žrtva ozbiljnih zdravstvenih problema.

Posledice uključuju bolesti srca, srčane udare, visok krvni pritisak, moždane udare, dijabetes, rak dojke i Alchajmerovu bolest – za koje stručnjak upozorava da bi se mogle pojaviti odmah.

Kako sprečiti pojavu "stomačića"

Međutim, nije svako stomačno salo visceralno.

Našim telima je potreban sloj masti da zaštiti nas i naše organe, međutim, kada to preraste u više od jednog sloja zdrave masti, izlažemo se ozbiljnim problemima.

Dakle, kako se meri ili uočava visceralna masnoća? Dr Sara kaže da ne postoji pravi način da tačno izmerite koliko visceralne masti imate, ali otkriva nekoliko saveta.

- Ako je vaše telo oblika jabuke, sa više kilograma oko sredine, ali vitkijim nogama i gornjim delom tela, ovo je znak visceralne masti. Takođe možete da obmotate metar oko struka, preko pupka i proverite svoje mere u skladu sa smernicama Nacionalne zdravstvene službe za 'zdravu' liniju struka.

Za žene, ako imate 90 centimetara ili više oko stomaka, to može značiti da možda nosite visceralnu masnoću, dok za muškarce ta brojka iznosi 100 centimetara i više.

Sara kaže da su dostupni i testovi koji precizno mere vašu visceralnu masnoću, ali se oni veoma retko nude i mogu biti prilično skupi.

Кako izgubiti visceralnu masnoću

Visceralna masnoća gubi se, pre svega, redovnim vežbanjem, a aerobne vežbe su odličan izbor i izuzetno efikasne u ovom polju, kaže ova lekarka.

Aerobna vežba je fizička vežba niskog do visokog intenziteta i uključuje aktivnosti poput brzog hodanja, plivanja, trčanja ili vožnje bicikla.

Poznata i kao kardiovaskularne vežbe – može se raditi kod kuće sa malo ili bez opreme, a najbolje je da se zagrejete pet do 10 minuta pre nego što počnete.

Ove vrste vežbi povećavaju broj otkucaja srca tokom određenog vremenskog perioda, podstičući vaše telo da sagoreva visceralnu masnoću za energiju.

Zdrava, uravnotežena ishrana je važan deo održavanja dobrog zdravlja, a takođe pomaže da se salo na stomaku svede na minimum.

Dobar početak je smanjenje prerađene hrane, poput kobasica, keksa, čipsa, peciva i hrane za poneti. Takođe, vrlo je važno svesti alkohol na minimum.

Odlučite se za ishranu punu voća, povrća, i kvalitetne proteine kao što su jaja, pileća prsa i riba. Tu su i integralne žitarice – smeđi pirinač i hleb od integralnog brašna – koji vam mogu pomoći da uravnotežite zdravu ishranu u svakodnevnom životu.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još