SPREMNI ZA ZIMOVANJE: Ovo obavezno morate uraditi pre odlaska na planinu!

Kako vas zbog dugih i čestih boravaka u snegu ne bi napali virusi, kao i da biste imali snage za sve aktivnosti koje ste isplanirali, potrebno je da ojačate organizam pre odlaska na zimovanje i da se brinete o njemu dok ste na planini.

Ovi saveti će vam pomoći da ojačate kosti, mišiće i imuni sisitem.

VEŽBANJE

Pre nego što počnete da se spuštate niz strme staze i pravite vratolomije u snegu pobrinite se da steknete zadovoljavajuću formu, kako ne bi došlo do preopterećenja kostiju i oštećenja mišića. Povrede ne samo da bi vam uništile odmor već mogu da budu i jako opasne. Ako radite kancelarijski posao i mnogo sedite počnite najpre više da šetate, a kod kuće radite vežbe jačanja mišića, a posebno kolena koja trpe naveći napor pri skijanju i probijanju kroz visoki sloj snega. Takođe, pre svakog skijanja morate najpre da se zagrejete. To ćete uraditi napolju, a počnite sa vežbama istezanja, a zatim uradite seriju od nekoliko čučnjeva. Ponavljajte lagane vežbe dok ne osetite da ste se dobro zagrejali.

KALCIJUM

Veoma je bitno da su vam kosti jake, posebno ako ste tek počeli da se bavite sportom kao što je skijanje ili osvajanje plananinskih vrhova. Ukoliko se ishranom ne unese dovoljna količina kalcijuma organizam će morati sam da je obezbedi, tako što će tu količinu crpiti iz kostiju. Ovo utiče nakvalitet kostiju one postaju osetljivije, mekše, lakše lomljive... Najviše kalcijuma ima u sojinom mleku, sosu, orašastim plodovima, mesu, ribi, mlečnim proizvodima. Preporučljivo je da u ishrani koristite ulja od masline, palme, kokosa, kikirikija i pamuka, koja su bogata vrednim masnim kiselinama, pre svega omega masnim kiselinama, koje dosta utiču na resorpciju kalcijuma.

ODMOR

Koliko je bitno da vežbate, toliko je važno da se nekoliko dana pred put ne preforsirate ni fizički ni mentalno, jer naše telo ima svoje načine da pomogne sebi i bez vaše volje. Ako na put krenete premoreni, neispavani i psihički iscrpljeni, prvih nekoliko dana ćete bolovati. Naime, kada promenite nadmorsku visinu i odete na planinu na kojoj je veća koncentracija kiseonika, može se desiti da vam telo “otkaže” poslušnost dok se ne obnovi, a u zavisnosti od količine i inteziteta akumuliranog premora, zavisi i to kada ćete moći da stanete na skije i da sa društvom ili porodicom učestvujete u svim akcijama na snegu.

VE SAVETE VAM JE OMOGUĆIO
VITAMIN C + Zn DIREKT –
DODATAK ISHRANI ZA JAČANJE ORGANIZMA.

PROIZVOD KOMPANIJE „PHARMANOVA”. - See more at: /pocetna/zivot/zdravlje/Kazite-zbogom-virusima-Ojacajte-imunitet-bez-lekova-pred-najludju-noc.a-255176.267.html#sthash.GKFVsrn2.dpuf

(old_image)

OVE SAVETE VAM JE OMOGUĆIO ViTAMIN C + Zn DIREKT – DODATAK ISHRANI ZA JAČANJE ORGANIZMA.

PROIZVOD KOMPANIJE „PHARMANOVA”.

CINK

Pomaže u sprečavanju prehlade, gripa i drugih infekcija. Cink je koncentrisan u mišićima, kostima, koži, bubrezima, pankreasu, očima, a kod muškaraca u prostati. Neophodan je svakoj ćeliji u telu, ali mnogi od nas ishranom ne unose dovoljne količine ovog minerala. Naš organizam ne može da stvara niti da deponuje cink, tako da ga moramo neprestano unositi iz spoljnih izvora. Prirodni izvori cinka su: crveno meso (svinjetina, govedina), zrna žitarica (neglazirana), pšenične klice, spanać, boranija, grašak, jaja, mleko, ostrige, vino, seme bundeve, pivski kvasac.VITAMIN C

Jedan od najvažnijih vitamina za jačanje imunog sistema je vitamin C koji učestvuje u mnogobrojnim procesima u ljudskom organizmu. Tako da njegov nedostatak može izazvati mnoge posledice. Vitamin C potpomaže stvaranje takozvanih ćelija ubica u imunom sistemu i kao hvatač slobodnih radikala štiti organizam od oksidacionih procesa. Izgradnja i stabilizacija vezivnog tkiva nije moguća bez vitamina, a stabilno vezivno tkivo opet kontroliše širenje uzročnika bolesti. Vitaminom C su posebno bogati južno voće, kupus, šipak, paprika, peršun, paradajz, jagode, spanać…

DISCIPLINUJTE SE

Praznike koji su sada za nama mnogi su proveli izležavajući se udobno ušuškani u svojim toplim domovima, a jedine aktivnosti bile su nam šetnja do stola ili frižidera. Zato sada promenite loše navike. Prestanite da se prejedate i da konzumirate slatkiše i grickalice zbog kojih ćete se osećati tromo na skijaškoj stazi ili strmim usponima. Počnite da jedete više svežih namirnica, voća i povrća, a manje testa i mesa. Takođe pijte više vode i umesto gaziranih i slatkih pića počnite da konzumirate prirodno ceđene sokove bez aditiva. Izbegavajte i velike količine alkohola.

NEGA KOŽE

Iako je zima, sunčevi zraci na planini koji se reflektuju na snegu mogu da oštete vašu kožu, a opekotine od zubatog sunca mogu biti opasne kao i one sa letovanja. Zato je nephodno da se adekvatno zaštitite. Obavezno nabavite hidrantne kreme i balzame za usne sa visokim zaštitnim faktorom i sa prirodnim sastojcima. Posle aktivnosti u snegu obavezno očistite lice mlakom vodom i nanesite hranjivu kremu za intenzivnu negu koja će popraviti sva oštećenja naneta suncem, ledenim vetrom i snegom.

Pogledajte još