Prvi koncert Filharmonije u 2015. godini: "Belkanto" na horni

Benuči redovno nastupa sa orkestrima kao što su Čikaški simfonijski orkestar, Berlinska filharmonija, Milanska skala i stalni je prvi hornista orkestra Maggio Musicale iz Firence, kojim diriguje Zubin Mehta. Upravo prema preporuci čuvenog maestra, sa Beogradskom filharmonijom nastupa po prvi put, u izvođenju Glijerovog Koncerta za hornu i orkestar.

Smatram da je horna princ limenih duvača iako nije često zastupljena kao solistički instrument. Moja filozofija sviranja se odnosi na instrumenalni belcanto, odnosno na pevanje kroz instrument. Odrastao sam u Italiji koja je zemlja belcanta, u Čikagu sam studirao gde sam naučio kako da koristim sluh, a u Nemačkoj, u kojoj sam radio, usavršio sam intonaciju. Uspeo sam da sva iskustva povežem u jedinstveni muzički stil”, rekao je Benuči, koji već više od dve decenije vlada međunarodnom muzičkom scenom kao izvođač i predavač.

Uz Glijerov koncert, Beogradska filharmonija izvešće koloritan program pun kontrasta. Misteriozna tonska poema Musorgskog “Noć na golom brdu” i raskošne Debisijeve “Slike”, idealan su izbor za početak nove kalendarske godine.

Muhai Tang predvodi Filharmoniju na Kolarcu prvi put nakon evropske turneje ovog orkestra, a sledeći susret u ciklusu “Iz šefove kuhinje” zakazan je za 13. mart.

Pogledajte još