One su bile prve misice i starlete Kraljevine Jugoslavije

0

Priča ide otprilike ovako: Misica iz Beograda upoznaje milionera, ostavlja iza sebe karijeru fotomodela i s njim odlazi u Meksiko…

Ita Rina

Zvuči kao zaplet s naslovne strane nekog magazina o životu poznatih iz 2015? Ipak, istina je malo drugačija. Ovo je jedan od detalja iz burnog života Beograda od pre gotovo 100 godina, kada su u igri bili svi sastojci današnjeg života džet-seta: intrige, seks, novac, prevare… Dobro došli u Beograd pre skoro jednog veka!

Štefica Vidačić

Kako su mediji sredinom 30-ih godina XX veka pisali, posleratni svet je izmislio atrakciju koja je obuzela čitavu planetu i proširila se na sve strane sveta. Reč je izborima za mis.

Prvi izbor za mis Jugoslavije je održan 1926. i dve lepotice koje su najviše profitirale od tog takmičenja bile su Italina Lida – Ida Kravanja iz Divače kod Trsta i Štefica Vidačić iz hrvatske Požege.

Ida je pobedila na izboru za mis Ljubljane, a zatim postala i mis Slovenije.

Prema jednoj priči, Idi Kravanji je majka zabranila učešće na finalnom izboru za najlepšu Jugoslovenku, ali je ta lepotica poslednjim vozom stigla u Zagreb u trenutku kada je žiri već birao najlepšu od tri finalistkinje.

Međutim, mladoj gospođici Kravanji je taj dolazak u Zagreb promenio život. Njenu lepotu su primetili nemački filmski producenti, pa je nakon kraćeg ubeđivanja sa majkom, koja joj je branila put u Berlin, tada 20-godišnja Ida pobegla od kuće i vozom otputovala za Berlin, gde je potpisala ugovor sa kućom „Ostermajer film“. Ida je poželela veću ulogu, raskinula ugovor i potpisala novi sa drugom produkcijskom kućom, koja je od nje zahtevala da promeni ime. Tada se „rodila“ glumica čije je ime poznato ljubiteljima ukrštenih reči – Ita Rina.

Davne 1930. biranje najlepše devojke trajalo je dve večeri. Predsednik žirija je bio Branislav Nušić, koji je titulu dodelio lepotici iz Beograda – Stefani – Ceci Drobnjak. Ona je Jugoslaviju predstavljala na izboru za mis sveta u Brazilu, a italijanski mediji su je prikazali kao „tipičnu predstavnicu srpske lepote koju krasi vitka linija, crna kosa i crne oči“.

Pobednica prvog izbora za mis Jugoslavije Štefica Vidačić je svoj trijumfalni niz nastavila 1927. na izboru za mis Evrope u Berlinu. Kao i njena malo poznatija koleginica, i Štefica je svojom lepotom privukla filmske producente širom kontinenta. Mediji su Šteficu pratili na svakom koraku i izveštavali o svemu: o njenoj novoj frizuri, o haljinama, o iskustvima sa putovanja po gradovima Evrope i o anegdotama sa snimanja.

Ceca Drobnjak

Štefica je za svoju glumačku karijeru odabrala umetničko ime Štefi Vida, a govorilo se da je slomila srca mnogih muškaraca kada se udala za jednog bogatog nemačkog filmadžiju, pa su tako rođene legende o samoubistvu zaljubljenog mladića čije su oproštajno pismo prenele i novine, kao i legenda o Štefici i Miškecu.

Miškec je bio zagrebački mladić koji je, čuvši da se ona udala, pao u očaj, propio se i postao prosjak.

Miškec je kao prosjak spavao uvek na istom mestu, pa je taj prolaz u Zagrebu nazvan Miškecov prolaz.

Priča o Dragici

Časopis „Panorama“ je 1935. pisao o izborima za mis. Pobednica iz 1933. Dragica Ugarković (na slici) imala je sreće – nakon što je video njenu fotografiju, u nju se zaljubio Jugosloven iz Meksika.

„Panorama“ piše da je reč o milioneru koji joj je ponudio brak, a Dragica je ponudu prihvatila i krenula na drugi kraj sveta.

Izvor: Blic

Foto: arhiva/printscreen

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.