NIKO NIJE IMUN: Mladić u punoj snazi žrtva svinjskog gripa!

Mladić je na lečenje primljen sa upalom oba plućna krila i otežanim disanjem, zbog čega su ga priključili na aparat za veštačko disanje.

Oboleli i umrli

  • 71.000 obolelih od gripa i respiratornih infekcija
  • 2 smtna slučaja izazvana virusom gripa ove godine

Željkov otac Milan Bošković kaže da mu sin nije imao problema sa drugim bolestima.

- Sve je počelo povišenom temperaturom 14. februara, kada smo se javili Hitnoj pomoći. Dva dana kasnije, stanje mu se drastično pogoršalo, pa je primljen u užičku bolnicu. Lekari su konstatovali obostranu upalu pluća izazvanu gripom i praćenu dijarejom - priča Milan.

U petak, 20. februara, Željko je hitno prebačen u Beograd, gde je zbrinut na VMA. Podvrgnut je novim snimanjima koja su utvrdila da su mu pluća u veoma lošem stanju. Jedan za drugim u četvrtak su počeli da otkazuju i ostali organi. Šokantna vest iz Beograda porodici Bošković stigla je u petak ujutro.

U užičkoj bolnici kažu da je virus A (H1) potvrđen kod još jednog pacijenta koji je u teškom stanju. On je na lečenje primljen 24. februara usled gušenja i visoke temperature. Izolovan je, a lekari navode da je ranije imao teško hronično hematološko oboljenje i da je lečen zbog bolesti kardiovaskularnog sistema.

Dr Branislav Tiodorović, epidemiolog iz Niša, objašnjava da su smrtni slučajevi od gripa mogući, ali i da se takve smrti uglavnom ne prepisuju samom virusu, već pogoršanju osnovne bolesti koju je izazvao grip. Najveća opasnost od gripa, inače, preti hroničnim bolesnicima, starijim osobama i maloj deci, kojima bolest može da se iskomplikuje zbog virusa.

Direktor Zavoda za javno zdravlje Niš prof. dr Branislav Tiodorović objašnjava za “Blic” da se u Srbiji ne očekuje velika epidemija gripa, ali da su u svakoj sezoni hronični bolesnici, stariji od 65 godina i mala deca najugroženiji.
- Grip ume da napravi teške komplikacije, od upale pluća do raznih problema sa disanjem, pogotovu osobama kojima je oslabljen imunitet. Sada vakcinacija protiv gripa nije preporučljiva jer influence već uveliko ima i nemoguće je da se brzo stvori imunitet - objašnjava Tiodorović i dodaje da toplo vreme, inače, pogoduje širenju virusa

Izvor:

Pogledajte još