ZBOG BUDUĆIH GENERACIJA: Osniva se radna grupa za analizu smrtnih slučajeva tokom epidemije

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je posle sastanka sa državnim sekretarima i čelnicima zdravstvenih ustanova da je došao trenutak da se oformi Radna grupa Ministarstva zdravlja za analizu smrtnih slučajeva tokom epidemije kovida-19.

On je kazao da će to biti urađeno "zbog budućih generacija", da mogu da izvuku pouku za eventualne buduće epidemije, prenosi RTS.

Ministar Lončar je rekao da će u Radnoj grupi biti predstavnici bolnica, lokalnih samouprava i Zavoda za statistiku.

- Rekli smo da kada se stvore uslovi da ćemo pokrenuti inicijativu za analizu svih smrtnih slučajeva koji mogu da se povežu sa koronom - naveo je Lončar.

On je istakao da je jedini način da se pouzdano zna da li je neko preminuo od koronavirusa obdukcija, ali da ona nije smela da se radi na takvim pacijentima po preporuci SZO.

Ministar je rekao da će analiza uključivati i slučajeve ljudi koji su umrli a nisu bili u bolnici, ukoliko postoji sumnja na koronu, a pregledaće se potvrde o smrti.

- Rekao sam ljudima, molim vas, uzmite sve u obzir. I onoga ko je mogao samo da prođe pored korone stavite na spisak. Ne želimo ništa da krijemo - naglasio je Lončar.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još