Otvoren 16. Guitar Art Festival u Beogradu

Jorgos Dalaras, zajedno sa umetničkim direktorom festivala Kostasom Kociolisom, otpočeo je veče sa tri uvodne pesme za gitaru i glas, i time najavio koncert ispunjen jakim emocijama i ritmovima koji su čak i starijeg gospodina iz prvih redova naterali da ostavi štap po strani i zaigra.

Nakon uvodnih pesama, bend je izišao na scenu i uz zvuke grčkog tradicionalnog instrumenta, buzukija, kao i uz pratnju kontrabasa, bubnjeva, klavijature, harmonike, brojnih duvačkih instrumenata i više gitara, otpočeo je nešto što se najbolje može opisati kao muzika za predstavljanje tradicije jednog naroda na moderan način.

Muzika propoveda duh jedne nacije, njenu tradiciju i melos, upotpunjena snažnim glasovima izvođača, ispreplitana bluzom i flamenko ritmovima, predstavila je festival u novom svetlu, kombinujući ukuse, zbližavajući muzičke žanrove ali i udaljene kulture, i tako pružila koncert za pamćenje.

Beograd je nanovo, usred radne nedelje, ispunjenom velikom salom Sava centra dokazao da se kvalitetni umetnički program u Srbiji ipak ne propušta.

Izvođač svetskog renomea, sa bogatom karijerom od 85 solo albuma i preko 70 albuma u saradnji sa istaknutim muzičarima, Jorgos Dalaras je višestruko nagrađivani umetnik ali i nosilac nagrade Kenedi centra kao i titule UN ambasadora dobre volje, kao znak priznanja za uložene humanitarne napore tokom godina.

Nikola Sekulić

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.