Verbić: Ocene će biti zaključene, matura po planu

- To znači da će nastavnici zaključiti ocene đacima i da će učenici osmih razreda polagati maturu kako je i planirano. ŠŠto se tiče nastavnika koji su u šštrajku, njima će i od naredne plate biti umanjene zarade, u skladu sa zakonom - rekao je Verbić u intervjuu za "Politiku".

Upitan šta će biti sa školama u kojima nastavnici nisu dobili platu, jer direktori nisu postupili po naredbi, Verbić je rekao da se traži način kako bi se isplatila zarada zaposlenima, bez obzira na neodgovorno ponašanje direktora.

- Zakonska obaveza direktora jeste da vode računa o tome koliko neko radi. Ako je neko u štrajku i ne radi 45 minuta, obaveza direktora jeste da o tome vodi evidenciju i isplati novčani iznos u skladu sa tim koliko je radio - objasnio je Verbić.

Ministar je precizirao i da nikada nije rekao da je višak u prosveti 10 000 zaposlenih, već da postoji 20 000 nastavnika sa nepunom normom časova.
Upitan da li će podneti ostavku, posle protesta prosvetnih radnika, kao i da je to zahtev i nekih parlamentarnih stranaka, Verbić je rekao da je njegov posao da radi, rešava probleme i unapređuje ono što dobro funkcioniše, a posao stranaka je da rade svoj posao, pa i da traže ostavke.

- Što se protesta tiče, nadam se da iza pokretanja tolike mase ljudi stoji nešto konkretnije osim moje ostavke - rekao je Verbić.

Na pitanje koju ocenu bi dao za svoj rad za 11 meseci ministar je rekao: "Nije u redu da sam sebe ocenjujem. Tu ocenu će dati predsednik Vlade Srbije".

Nadlanu / izvor: Blic

Pogledajte još