BRADATE ŽENE: Šta da rade dame s imidžom lamberseksualca

Do pojačanog rasta dlaka često dolazi kod endokrinih oboljenja. U osnovi ovih poremećaja, a najčešće su to oni u okviru sindroma policističnih jajnika, nalazi se hiperandrogenizam, i on se kod većine obolelih može dokazati biohemijskim analizama krvi i/ili urina.

Često je u pitanju nasledna sklonost, kada osoba navodi da i članovi porodice imaju sličan problem. Izvesno pogoršanje u ovim slučajevima evidentno je posle 40. godine a posebno posle menopauze, kada se i kod žena koje nisu imale pojačanu maljavost ona javlja.

U nastanku hirzutizma pored rasnih, kulturnih i socijalnih uticaja, i psihološki faktori imaju značajnu ulogu. Pojedini autori smatraju da, za hirzutizam, stres može istovremeno predstavljati i uzrok i posledicu.

(old_image)

Kako nastaje kao posledica hormonskog disbalansa može biti praćen i drugim znacima kao što su:

    - dubok glas,

    - gubitak kose (ćelavost),

    - pojava akni,

    - smanjena veličina dojki,

    - povećanje klitorisa,

    - porast mišićne mase.

Lečenje hirzutizma obuhvata lekove, opšte mere (redukcija telesne težine) i lokalne mere (depilacija).

Dlake se mogu odstranjivati depilacijom (odstranjenje dlaka sa površine kože) i epilacijom (odstarnjivanje dlaka sa korenom). Istovremeno može se sprovoditi i medikamentna terapija radi smanjenja nivoa muških polnih hormona u krvi.

Neophodno je da se kod svakog pacijenta sa pojačanom maljavošću razmotri postojanje hormonskog disbalansa i da se u saradnji sa ginekologom i endokrinologom utvrdi neophodnost hormonske terapije. Samo uklanjanje dlake, uz hormonsku terapiju ako je neophodna, može se postići najefikasnije laserskom fotoepilacijom koja ima daleko najbolje rezultate u poređenju sa depilacijom voskom, brijanjem, korišćenjem pincete ili uklanjanjem dlake elektrokauterom.

Neophodan uslov za lasersku fotoepilaciju je da osoba ima crnu dlaku i svetlu kožu kao i da se pridržava uputstava koje će dati dermatolog pre započinjanja terapije.

Bez obzira na etiologiju, hirzutizam može izazvati psihičku traumu i emocionalnu patnju pre svega zbog osećaja gubitka ženstvenosti što samo po sebi predstavlja dovoljan razlog da se obratite lekaru.

Pogledajte još