ŠTA RADI NAŠE ZDRAVSTVO: Vratili su me kući dok sam u pidžami čekao operaciju

Da stvar bude gora, operacija je otkazana jer bolnica nije sprovela javnu nabavku polipropilenskih mrežica potrebnih za tu intervenciju.

- Još sam zgranut. U sredu sam došao na zakazanu operaciju preponske kile. Primili su me, platio sam prijem i onda su mi rekli da se presvučem u pidžamu i sačekam hirurga u jednoj sali. Dok sam tamo sedeo, čuo sam sestru kako kaže: “Šta je s ovim mrežicama?” Ispostavilo se da nema polipropilenskih mrežica potrebnih za operaciju i da ću tek tako morati da se vratim kući - šokiran priča D. B. (puno ime i prezime poznato redakciji).

S njim je u sali bila još jedna pacijentkinja koja je takođe u pidžami čekala da dođe hirurg. Lekar se ubrzo pojavio i oboma saopštio da mrežica nema, kao i da operacija bez ovog materijala može da se obavi, ali da su šanse da se bolest vrati u tom slučaju 20 odsto veće.

- Pacijentkinja je pristala. Jadna žena nije imala ni stvari da se presvuče jer je garderobu već predala rođacima da joj odnesu kući. Meni je hirurg saopštio da, ipak, ne mogu bez mrežice i da kod sestre zakažem novi termin operacije - priča naš sagovornik. Potom je usledio novi šok.

- Sestra mi je rekla da zovem tokom juna i informišem se kako protiče javna nabavka mrežica. Ne samo da me nisu obavestili o otkazivanju operacije, iako su sve vreme imali moj broj telefona, već se ne trude ni da mi saopšte novi termin, očekujući da ja vodim računa kada će javna nabavka biti završena. Nadam se da će neko odgovarati zbog ovakvog propusta - ogorčeno poručuje D.B.

Direktorka: Žao nam je
Dr Marija Zdravković, direktorka KBC Bežanijska kosa, rekla je da „izražava žaljenje zbog nesporazuma sa bolesnikom“, a dr Borislav Toškovića koji je trebalo da operiše D.B. rekao je da je prilikom pregleda ustanovljena promena i da je predložen drugi tip zahvata i da je o tome obavešten pacijent.

Nadlanu / izvor: Blic

Pogledajte još