40 GODINA POSLE: Kako je nastala muzika iz Otpisanih

Uz nju sam komotno mogao da zamislim sebe kako goloruk jurišam na nemački bunker. A pošto se radi o motivaciono zaraznoj melodijskoj liniji duvačke sekcije, lako je pretpostaviti kako bi se osećali naši sportisti širom sveta dok im se intonira himna. Šalu na stanu, muzika iz superpopularne serije obeležila je detinjstvo mnogih generacija, posebno onih stasalih u prvoj polovini 80-ih. Bila je i ostala himna beogradskog mangupluka, koju je kreirao kompozitor Milivoje-Mića Marković.

- Prošlo je 40 godina od snimanja serije, a meni izgleda kao da je bilo juče. Čini mi se da je taj period stao u jednu dugačku nedelju. A sad sam star i to je jedini podsetnik da sam neke stvari radio pre tmnogo vremena - kaže kompozitor Mića Marković, autor muzike iz “Otpisanih” i dodaje kako je, uprkos tome što je stvorio više stotina različitih tema, muzika iz popularne serije obeležila njegovu karijeru.

- Kao što Dejvida Raksina svi znaju po “Lauri”, tako je Mića Marković prepoznatljiv po “Otpisanima”. Znate li anegdotu Bubiše Simića? Mnogo je dobra, zato ću vam je ispričati. Za vreme boravka u Njujorku, dok je bila pauza na nekom koncertu, Bubiša je otišao do WC-a da se olakša. “Vi ste sigurno džezer”, obratio mu se jedan gospodin u toaletu. “Otkud znate”, bio je zapanjen Bubiša. “Džezere prepoznam na kilometar. U tome sam nepogrešiv. Znate li ko sam ja? Ja sam Dejvid Raksin”, rekao mu je čuveni kompozitor i džezer.

Retko se dešava da se jednom projektu okupi tako veliki broj kreativaca kao što je to bio slučaj s “Otpisanima”. Od scenariste Dragana Markovića i njegovih asistenata, preko reditelja Aleksandra Đorđevića i glumačkog drim tima do kompozitora i scenografa svi su zaslužni za stvaranje, po mnogima, najbolje srpske televizijske serije.

- Otprilike godinu pošto sam se vratio iz Graca sa studija, pozvao me je Aca Đorđević i ponudio da pišem muziku za novu seriju. Kako sam imao lepa iskustva iz saradnje s njim, zajedno smo eadili na dva TV filma, prihvatio sam. “Neću da to bude neka partizanska muzika, to me ne zanima. Hoću nešto moderno, drugačije”, rekao mi je Aca. U sklopu priprema za komponovanje, otišao sam tri noći na snimanje “otpisanih” u Košutnjaku gde sam se družio s ekipom. Sam proces stvaranja muzike za “Otpisane” bio je dugačak i težak. Mučio sam se. Postoje kompozicije koje napišete o čas posla, za jedno popodne. Prvo sam napravio “ostinato bass”. To je ritmička fraza na koju sam kasnije sve nadogradio. Muziku sam snimao u košutnjaku. Pukli biste od smeha da ste videli na čemu smo snimali. Bez miksete i kanala, radilo se uz pomoć štapa i kanapa. Uspeli smo da napravimo odličan snimak zahvaljujući sjajnom ton majstoru Aci Radijičiću. Dok je bio u montaži sa saradnicima, Aca Đorđević je čuo deo muzike iz studija. Odmah su se svi sjatili, od Ace do sekrearica. Nisam znao da li im se dopada, da li sam ispunio zadatak. “To je to”, rekao je Aca i time razrešio moju nedoumicu.

Članovi ekipe nisu imali osećaj da rade veliku stvar. Obavljali su svoje dužnosti najbolje što su znali lišeni iluzije da stvaraju prooizvod bez roka trajanja.

- Ko je mogao pretpostaviti šta će se desiti. Iako su nastale pre četiri decenije, serija i muzika deluju sveže. Drago mi je što se muzika iz “Otpisanih” sviđa današnjim klincima. Čuo sam nekoliko tehno verzija urađenih s mojom temom i moram reći da mi se ne dopadaju. Niko me nije zvao da pita može li koristiti moju muziku. Samo me je jedan naš čovek iz Beča pitao za dozvolu i neki Slovenci. Nisam im pravio problem. Zamolio sam ih samo da mi pošalju snimak s onim šta su uradili. Ispunili su obećanje i hvala im na tome. Žao mi je što muzika ioz “Otpisanih” nikada nije objavljena na nekom nosaču zvuka. Kad sam bio zamenik direktora PGP-a smatrao sam da je nepristojno da ja guram tu priču - zaključuje Milivoje-Mića Marković.

Boris Jakić

Pogledajte još