Dve godine od kada nema lepe Marije koju su čuvali Prle i Tihi

Glumica Zlata Petković preminula je od posledica moždanog udara pre tačno dve godine, a njena kultna uloga Marije u „Otpisanima“ i dalje se pamti.

Kolege se sa setom prisećaju divne glumice.

(old_image)

- Svima će ostati u sećanju njena pitomost i šarm. Pamtim je kao dobrog druga i partnera kako na filmu, tako i u pozorišnom svetu - kaže Dragan Nikolić, čuveni Prle, a na pomen njenog imena Voju Brajovića, koji je u već pomenutom kultnom serijalu tumačio Tihog, preplavile su emocije:

- Zlata je najlepše biće koje se bavilo filmom i sa kojom sam imao privilegiju da radim. Pored lepote, krasila ju je njena divna priroda, vedra, iskrena i uvek pozitivna.

Zlata Petković je rođena 1954. Davne 1971. je postala najlepša Jugoslovenka i takmičila se na izboru za mis sveta u Londonu. Zapazio ju je režiser Milan Jelić i zaigrala je u „Bubašinteru“. Nakon diplomiranja na FDU dobila je ulogu u čuvenim „Otpisanima“.

(old_image)

Ona je još kao tinejdžerka svojom lepotom mamila uzdahe muškaraca širom Jugoslavije. Prvo je pokazala da ima dobar glas i stas, a kada je završila Akademiju, postala je jedna od najpoznatijih domaćih glumica. Najveći deo života provela je u Beogradu, a igrom sudbine rođena je u Svrljigu, 11. februara 1954. godine.

- Moj tata Borislav radio je kao ekonomista, a kako je tada važilo pravilo da radite tamo gde vas rasporede, često smo se selili. Otac Nišlija i majka Beograđanka upoznali su se u Boru.

Pred porođaj majka je otišla kod svekra i svekrve u Svrljig, a pošto je sneg napadao do krovova, nije mogla da se vrati i ja sam se rodila kod bake Nadice. Sentimentalno sam vezana za to mesto u kome sam provodila sve raspuste. Kod bake je vladala demokratija, što sva deca vole. Imali su veliko dvorište, gde sam uživala u toplim letima i zimama sa mnogo snega - ispričala je glumica u intervjuu za Story 2008. godine, koja se tokom školovanja mnogo selila, što je smatrala svojom prednošću jer je stalno upoznavala nove gradove i prijatelje.

- Družila sam se sa decom iz različitih slojeva. Jedno vreme smo živeli u naselju Aleksinački rudnici, gde stanuju isključivo rudari. Moj otac je tamo podigao jedan od najlepših domova rudara u ondašnjoj Jugoslaviji, a ja sam imala priliku da upoznam život koji je specifičan i potpuno drugačiji.

Dok smo živeli u Smederevu, slobodno vreme provodila sam na Dunavu, a jednom sam ga, zbog opklade i preplivala, na šta sam bila veoma ponosna.

Mnogo sam volela taj grad jer je izgledao kao velika banja. Jame i kopovi bili su van mesta koje je obilovalo zelenilom i brojnim parkovima. Obožavala sam i Nišavu. Inače veoma volim vodu. Dok smo živeli u Smederevu, slobodno vreme provodila sam na Dunavu, a jednom sam ga, zbog opklade i preplivala, na šta sam bila veoma ponosna. Majka Milica bila je nastavnica i to vrlo stroga, za razliku od tate koji je bio vrlo tolerantan, ali je svaku priču završavao diplomatskom rečenicom: Ako mama dozvoli, nemam ništa protiv. Brat Dejan i ja smo vaspitani patrijarhalno. Dozvoljavali su nam sve, pod uslovom da budemo dobri đaci. I to je sasvim ispravan stav, što sada znamo, iako smo se tada bunili.

Zlata i tri godine mlađi brat, koji je osamdesetih godina prošlog veka bio popularan pop pevač, muzikalnost su nasledili od roditelja koji su se razveli dok su oni bili tinejdžeri.

- Mama je slikala, a i ona i otac su muzikalni, tako da smo brat i ja u genima nosili muziku. Karijeru sam počela pevanjem kao srednjoškolka na audiciji koju je organizovao PGP. Tada sam živela na relaciji Smederevo - Beograd i sa svojim najboljim drugom Ljubanom Ninkovićem, bratom popularnog glumca Bode, došla sam na audiciju gde smo u duetu nastupili sa pesmom Novi svet, koju je Ljuba kasnije pevao sa grupom S vremena na vreme.

U žiriju je pored ostalih bio i Vlada Katić, urednik Čika, prvog jugoslovenskog tabloida.

Upravo on je pozvao Zlatu da učestvuje u njihovoj akciji za Izbor najlepše tinejdžerke Mis Bambi:

(old_image)

- Nisam to želela jer sam imala klasične pubertetske komplekse i smatrala da nisam dovoljno lepa. Onda su došli u Smederevo i ubedili moju majku da me nagovori da se slikam. I uspeli su - prisećala se kroz smeh...

Izvor: story/nadlanu

Pogledajte još