BESPLATNA HIT PREDSTAVA STIGLA U BEOGRAD: Ne propustite "Naš razred"

"Naš razred" je predstava koja se bavi složenim odnosima između Poljaka i Jevreja tokom drugog svetskog rata. Desetoro dece, jedan razred, fragmenti njihovih života dok zajedno odrastaju u malom poljskom selu. Ljubav i ubistvo, uspomena i zaborav, silovanje i saosećanje, prepliću se u snažnoj drami koja u isto vreme oduzima dah i dovodi do suza.

Predstava je ujedno lokalna i univerzalna, pripoveda priču koja se zaista dogodila u selu Jedvabne u istočnoj Poljskoj, 10. jula 1941, kada su Poljaci katolici, upali u domove svojih komšija Jevreja, sa kojima su odrastali od najranijeg detinjstva, na silu ih zatvorili u ambar i spalili njih 1600.

Nakon istrage koja je sprovedena 1949. i suđenja samo nekolicini ljudi za brutalno ubistvo Jevreja, čuveni istoričar drugog svetskog rata Jan Tomaš Gros, napisao je knjigu “Komšije” zasnovanu na svedočenjima očevidaca. U isto vreme, poljska novinarka Ana Bikont otišla je u Jedvabne, gde je razgovarala sa mnogima koji su bili svedoci brutalnosti i ubistva, nakon čega je napisala knjigu “Mi iz Jedvabna”.

Agnješka Arnold, poznata poljska filmska rediteljka, snimila je film o pogromu u Jedvabnu. Na osnovu ovih izvora, poljski pisac napisao je svoj komad.

Ma koliko ova predstava bila zasnovana na jednom lokalnom zločinu, ona nosi univerzalnu poruku svakom društvu koje ne prihvata “drugog”, u kome deca odrastaju u atmosferi netolerancije, rasizma i predrasuda.

Projekat su podržala Ministarstva kulture i spoljnih poslova balkanskih zemalja i Izraela.

Ulaz će biti slobodan!
Kada: Utorak, 28. Jul u 20h
Gde: Pozorište VUK, Bulevar kralja Aleksandra 77a

Pogledajte još