Red Snapper

Četvoročlani bend „Red Snapper“, koji je nastupio u okviru Džez festivala, napunio je gornju salu Doma omladine, i oduševio publiku. Ono što je njihov najveći uspeh je lakoća s kojom kombinuju elemente džeza, hip hopa, roka, pa i elektronike. Njihovu publiku čine stariji džezeri istančanog ukusa, ali i redovni klaberi. I jedni i drugi znaju da cene njihovo umeće spajanja klasičnog zvuka sa izlomljenim brejk bit ritmovima.

Bend čine bubnjevi, kontrabas, električna gitara i saksofon. Ono što je posebno zanimljivo u njihovom nastupu je kako saksofon izvodi rep deonice u pesmi „Suckerpunch“, ili način na koji električna gitara i kontrabas pokušavaju da imitiraju one zvukove koje bi mogla da proizvede ritam mašina.

Među pesmama koje smo čuli bile su i „Get some sleep tiger“ i „Space sickness“ sa njihovog prvog albuma „Prince Blimey“. Tu su još i „Snapper“ koju znamo sa kompilacije „Eeeled and skinned“, i poslednja „Hot flush“ sa istog albuma, za koju mnogi kažu da im je najveći hit. 

Basista Ali Friend pozdravio je publiku i rekao da im je ovo prvi put da nastupaju u Beogradu. Najavio je da njihov novi album izlazi sledeće godine, a zatim su odsvirali nekoliko pesama koje će se naći na tom albumu. Čini se da nove pesme zvuče mnogo melodičnije nego stare, ne zanemarujući džez uticaje. Ali Friend se osvrnuo i na njihov žanr: „Ljudi nas stalno pitaju šta mi to, u stvari, sviramo..." Naravno, kad se spaja više pravaca teško je definisati muziku. Zašto uopšte i definisati, pogotovo je to besmisleno sada kada za muziku nema granica. A i posle svega, muzika se sluša srcem.

Bend „Red Snapper“ stalno pokušavaju da na svakom koncertu zvuče bar za nijansu različito od prethodnog. Dodaju nove elemente, podržavaju soliranje, imaju slobodnu interpretaciju. 

"Red Snapper" je nastao na Hamersmitu (London) 1993. godine. Osnivačka trojka Ali Friend, Richard Thair i David Ayers eksperimentisala je u domenu džeza, hip hopa i breakbeata sa saksofonistom Alanom Ridingom, što će ih uskoro odvesti u studio da snime prva tri EP-a za Flaw Recordings

Uz pomoć Chrisa Butlera (White Noise) obezbedili su ugovor sa  Warp Records – prvi album “Prince Blimey” izašao je 1996. godine. Kasnije im se pridružuje saksofonista Tom Challenger. 

"Red Snapper" je 90-ih bio jedan od najzanimljivijih instrumentalnih sastava. Članovi ovog britanskog trija su u to vreme bili među retkim muzičarima koji su kao svoje uzore navodili hip hop izvođače. 

Sat i po uživanja i inspirativne muzike više su nego dovoljni razlozi da „Red Snapper” ugostimo ponovo u Beogradu. 

Tekst: Nada Veljković

Pogledajte još