Vikend na somborskim salašima

UKUPNA dužina somborskih ulica je 120 kilometara, postoji devet skverova, četiri parka, dužina drvoreda je 121 kilometar, a broj stabala 18.000! Uz ime grada Sombora stoji epitet najzelenijeg grada u zemlji, čime se žitelji Sombora veoma ponose. Drugo ime za Sombor je i Ravangrad, što znači da ukoliko ste se odlučili da zimi idete na vikend u ovaj grad ponesete slojevitu garderobu, jer ume da duva... 

Sombor je idealno mesto za vikend, jer je daleko da bi se tamo otišlo samo na ručak, a zimi je hladno da bi se ostalo duže od nekoliko dana. Neke turističke agencije godinama organizuju paket-putovanja za Beograđane koji podrazumevaju u bački disnator i pripremu zimnice. Od skoro je, međutim, u ponudi aranžman koji za 30 evra podrazumeva: romantičnu večeru, noćenje, bački doručak, besplatan ulazak u etno kuće i besplatnog goriva (do 200 kilometara) do "Kraljevske prepelice" u Doroslovu! 

Šta, međutim, raditi u Somboru i okolini? 

Nezaboravan vikend započinje se upoznavanjem istorije grada u Gradskom muzeju (ulaznica 90, penzioneri 30 dinara), kao i šetnjom po gradu i razgledanjem trgova, hramova i županijskih zdanja. 

Gradska kuća je centralno gradsko mesto i simbol grada, a nekada je bila palata grofa Jovana Brankovića iz 1781. godine. Najvrednija slika koja se čuva u Somboru je "Bitka kod Sente" (ulaznica 50, deca 40 dinara) koja se može videti u Županiji. 

Na Fijakerskom placu, gde se nalazi 24 bođoša koji im prave hlad, iznajmite fijaker (krug oko venca 100 dinara po osobi, a jedan sat 950 dinara) i otisnite se u vožnju gradom. potom i odlazak u pozorište (repertoar i cene www.npozoriste.co.rs). 

Veče provedite u nekom od restorana, a sutrašnji dan na nekom od salaša. Možete birati Dida Hirnjakov salaš u gradini, art-salaš Višinka, pansion "Kod bake", Muzej duvana u Telečkoj, etno-kuću Mali Bodrog, etno-kuću "Kuveljić" ili "Jelena", Muzej lutaka u Bačkom Monoštoru i Zoološkom vrtu u Kolutu. cene ulaznica u slučaju da ne noćite ili ručate su za odrasle 100 i penzionere 50 dinara. 

U Somboru možete unajmiti i vodiča za 50 dinara po osobi.

ČARDE 

Sombor se nalazi blizu Dunava i veče se može provesti u nekoj od mnogih legendarnih čardi: "Pikec", "Kod carine", "Šebešfok" ili Andrić. Uz tamburaše i vino treba poručiti riblji paprikaš.

EKSTRA SAVET 

Nedaleko od Sombora, u Bezdanu, nalazi se tkačnica "Novitet" (www.novitet-dunav.co.rs ) u kojoj se i danas na razboju ručno izrađuju žakar tkanja sa bušenim karticama kao od 1871. godine. Proizvodi se na 18 drvenih razboja, a sastav materijala je 49 odsto pamuk i 51 odsto svila. Ovde možete kupiti ručno tkane svilene damastne čaršave, stolnjake, salvete, navlake za posteljinu i slično. 

Izvor: Novosti
9. novembar

Pogledajte još