Povećan broj malignih oboljenja kod dece

VRANJE, 1. decembra 2009. (Beta) - Broj malignih obolenja i poremećaja kod dece u Vranju povećao se u proteklih 10 godina, ali nije utvrđeno da li je uzrok tome osiromašeni uranijum koji je korišćen u vreme NATO bombardovanja, podaci su vranjskog Zavoda za javno zdravlje.

Prema evidenciji Zavoda od 2000. do 2007 godine broj malignih oboljenja na teritoriji grada Vranja povečan je za dva puta, pri čemu su najviše zastupljeni zloćudni tumori organa za disanje, organa za varenje i ženskih reproduktivnih organa.

Direktorka Zavoda Eržika Antić rekla je novinarima nakon završenog sastanka Radne grupe za praćenje radijacije na teritoriji Vranja, da je evidentno povećanje broja obolelih od različitih vrsta kancera ali da ne može da se tvrdi da je uzrok tome municija sa osiromašenim uranijumom.

"Pre devet godina, odnosno 2000. godine imali smo 185 novootkrivenih pacijenata sa malignim oboljenjima, a 2007. godine 339 novootkrivenih pacijenata. Značajno se povećao i broj dece sa poremećajem u hromozomima i urođenom nakaznošću u periodu od 1998. do 2008. godine", kazala je Antićeva.

Pogledajte još